Начало Пловдив днес 10 нови чуждестранни компании инвестират в пловдивската икономика през 2016-та година

10 нови чуждестранни компании инвестират в пловдивската икономика през 2016-та година

biznes_forum

„Очаквам до 10 години тук да се появи производител на автомобили, а не както е сега – само на автомобилни части. Това е голямата ни цел като работеща администрация, тъй като това ще е движещата сила и за останалите сектори в пловдивската икономика”, това заяви Стефан Стоянов заместник-кмет „Образование, развитие, европейски политики и международно сътрудничество” по време на откриването на първия от поредицата форуми, насочен към подпомагането на малкия и среден бизнес.

Пловдив е вторият по големина център, наситен с малки и средни предприятия в страната след София. Според Стефан Стоянов градът ни има възможност да се развива в много аспекти и има сериозен потенциал.

 „Икономическите сектори, които растат и ще растат през следващите няколко години са, на първо място,  индустрията, тъй като производството формира малко над 50 % от брутния вътрешен продукт на региона. Това е традиционно силен сектор, който през последните 15 години претърпя важна трансформация – българските компании се развиха устойчиво, отделно влязоха много чуждестранни инвеститори”, обясни Стоянов.

Успешният пример, който беше даден по време на конференцията, беше свързан с Тракия икономическа зона, която е един от най-добрите примери в Югоизточна Европа за индустриални центрове и добре развити индустриални зони. В момента тя е в топ 3 Югоизточна Европа по интерес и навлизане на нови чуждестранни инвестиции, а автомобилната индустрия е основна движеща сила през последните няколко години.

„В момента отдел „Бизнес развитие” на Община Пловдив, съвместно с индустриалните зони и останалите партньори преговаряме с 8-10 потенциални инвеститори, които са готови да навлязат в града”, сподели Стефан Стоянов. Според неговите очаквания 2016г. ще е много успешна за индустриалните зони, след като миналата година регион Пловдив е обявен за най-горещата инвестиционна точка в България.

Потенциалът на Пловдив по отношение на младите хора в университетите или близо 40-те хиляди студенти е добра възможност за бърз ръст и правене на добър бизнес по отношение на ИТ и аутсорсинг индустрията. В момента има 5 хиляди заети млади, високообразовани хора в новооткрити офиси, а потенциалът в следващите 3-4 години е те да надминат 10 хиляди.

„Този сектор също ще става един от най-важните за града и ще му дадат възможност да се развива като иновативен град, чрез привличане на млади таланти и експерти, което ще доведе до навлизане на много нови компании в региона”, уточни заместник-кметът.

По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за това как да се финансира малкият и среден бизнес от оперативни програми, какви са възможностите дава банковият сектор  и осигуряването на „свежи финанси”, както и намиране на външни пазари за българския бизнес.

4,661 total views, 2 views today