Начало Култура Експерти по опазване на нематериалното културно наследство от цял свят са в Пловдив на международна среща

Експерти по опазване на нематериалното културно наследство от цял свят са в Пловдив на международна среща

Днес и утре (5-6 септември), Пловдив е домакин на 11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството. Форумът се провежда в България по инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“. С него се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Събитието се провежда в Малката базилика на Филипопол с участието на експерти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ.

В церемонията по официалното откриване, приветствия към участниците и гостите отправиха министъра на културата Кръстю Кръстев, директора на отдел „Повишаване на капацитет“ в ЮНЕСКО Сузане Шнутген, заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова, директора на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа Ирена Тодорова, която е модератор на срещата.

„Гордея се, че Регионален център София продължава своите усилия в подпомагане на ЮНЕСКО за изпълнение на целите на Конвенцията 2003 за опазване на нематериалното културно наследство и вярвам, че всяка следваща наша инициатива ще бъде подчинена на споделената ни мисия“, каза директорът на Регионален център София за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа д-р Ирена Тодорова.

Тя направи кратък обзор на хронологията на провеждане на Годишните срещи на Центровете от категория 2, които започват през 2013 г. отново в България, Созопол. След това форумите се организират в Париж, Гуейанг, Шираз, Алжир. Целта на регулярните срещи е подобряване на комуникацията между Центровете и ефективен обмен между мрежата и ЮНЕСКО. Регионален Център София – ЮНЕСКО е един от 8-те центъра, посветени на опазването на глобалното живо наследство, и се управлява от изцяло български екип. Д-р Тодорова отправи специална благодарност към МК, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ за подкрепата и дългогодишното партньорство.

„Убеден съм, че всеки от вас ще сподели добри практики и опит, които ще допринесат за по-ефективното прилагане на принципите на Конвенция 2003. Сигурен съм, че форумът, който откриваме днес и резултатите от него ще спомогнат за взимането на важни решения за сътрудничество между държавите в областта на нематериалното културно наследство. Ще дадат нов тласък на взаимодействията за обмяна на опит и знание, ще породят идеи за съвместни инициативи за популяризиране на общото ни наследство“, каза в приветствието си министър Кръстю Кръстев.

Той подчерта, че Регионален Център – София е един от безспорните фактори за прилагане на политиките за опазване на живото наследство в региона, а неговата разнообразна дейност успява да привлича нови публики и млади хора, които стават съществена част от съхранението на традициите.

„Днешната среща е изключително престижна и с огромен магнитут. Винаги съм казвал, че на Пловдив – първата българска Европейска столица на културата, много му отива да бъде домакин и да събира хора, които са лидери, когато се говори за различните секторни политики в сферата на културата, когато се правят важни анализи. Тези от вас, които идват за първи път ще видят всичко, с което се гордеем – 8 хиляди години история Ще видите и това, което сме постигнали през последните 12 години по отношение на опазването на културното наследство. Горд съм да припомня, че Пловдив е град – лидер в Югоизточна Европа по опазване на занаятите. Имаме щастието да си партнираме с най-добре функционираща Занаятчийска камара. Тя опазва и развива повече от 30 уникални занаята, занаятчиите имат възможност да работят на Улица на занаятите, с помощта на община Пловдив. По този начин занаятчиите изпълняват своята важна мисия – да опазват занаятите и да ги предават на младите хора. В резултат на доброто сътрудничество се роди и Занаятчийското училище, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. В Пловдив функционират и прекрасни музеи, а Етнографският музей в момента ремонтира втората си база, която община Пловдив предостави. Съвсем скоро ще можем да видим още от скритите съкровища на музея, които до момента са извън погледа на пловдивчани“, посочи в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Той изненада директора на Регионален център София – д-р Ирена Тодорова с подарък – луксозен албум „Почетните граждани на Пловдив“ като поясни, че би искал това да бъде знак на благодарност за доброто сътрудничество и неоценимата помощ през последните 4 години, които Центърът оказва на Пловдив като ценни съвети и партньорство в различни инициативи, но и че работата на д-р Ирена Тодорова „остава ясен знак в опазването на нематериалното културно наследство в Пловдив“.

Музикален поздрав след официалната част поднесоха талантливите девойки от хор „Евмолпея“ при ОДК с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт мениджър Ганка Янкова

По време на работните сесии, участниците ще се обсъдят всички нови тенденции в областта, предизвикателствата пред Категория 2 центровете, стратегически планираните дейности за сътрудничество на международно ниво. В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей.

23

21

22

18

16

15

11

1

2

5

4

13

7

9

6

3

12

10

8

20

17

19

14

3,992 total views, no views today