Начало Пловдив днес Представители на институции пиха кафе на толерантността в Пловдив

Представители на институции пиха кафе на толерантността в Пловдив

kafe na tolerantnostta

Кафе на толерантността пиха в Пловдив заместник-кметът „Обществен ред” Георги Маринов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, посланикът на Република Турция  Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Светлозар Калев, председател на Еврейската организация в Пловдив, районният мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, районните мюфтии на Пазарджик, Смолян, Гоце Делчев, както и представители на неправителствени организации.

Според турския обичай да пиеш с някого едно кафе се равнява на 40 години приятелство, ето защо днес беше отбелязано съвместното мирно съжителство на различните етноси и религии в Пловдив.

„Нашият град е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство. Длъжни сме да запазим Пловдив като символ на етническата толерантност”, обърна се заместник-кметът Георги Маринов.

Посланикът на Република Турция определи срещата като изключително важна заради  присъствието на представителите на различните общности и Община Пловдив. „Искаме бъдещето ни да е спокойно, изпълнено с благоденствие. Пример за толерантно отношение има не само Пловдив, но и в цяла България, като се надявам тази среда на толерантност да става все по-силна”, заключи Сюлейман Гьокче.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи потвърди тези думи, като заяви готовност за по-чести срещи в Пловдив, където толерантността е традиция.

4,330 total views, 2 views today