Начало Събития Хор „Евмолпея“ и хор „Гласът на цивилизациите“ от Истанбул сътвориха „Празник на духа“

Хор „Евмолпея“ и хор „Гласът на цивилизациите“ от Истанбул сътвориха „Празник на духа“

20190923_182718

Талантливите момичета от пловдивския девически хор „Евмолпея“, заедно с Технически университет София – филиал Пловдив станаха инициатори на гостуването в града под тепетата на прочутия студентски хор „Гласът на цивилизациите“ от Факултета по изкуства към Университета Бахчешехир в Истанбул – градът, който също като Пловдив бе избран за „Европейска столица на културата“ през 2010 г.
Визитата бе в рамките на проекта „Между хоровете и културите“ и се състоя от 22 до 24 септември. Начинанието бе подкрепено от Община Пловдив – Дирекция „Социална политика“ и ПУ „П. Хилендарски“ и се осъществи със съдействието на Дружеството на българо-турските бизнесмени „Бултиш“, Културен център „Тракарт“, сдружение „Йешилай – България“ и частния бизнес. Инициативата премина под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.
Тази първа стъпка към обмен на идеи, визия, култура, певческо изкуство и младежки ентусиазъм между „Градът на тепетата“ и „Градът на четирите цивилизации“, бе огромна отговорност за хор “Евмолпея“.
Двата хора – „Евмолпея“ с диригент Алия Хансе и „Гласът на цивилизациите“ с художествен директор – известния акордеонист Муарммер Кетенджоглу и диригент – Йоджал Йоджалан превърнаха празничния 23-ти септември във вечер на двата побратимени града, споделящи престижната титла „Европейска столица на културата“.
Съвместният концерт, състоял се в залата на Културен център „Тракарт“, включваше интересна програма с акцент върху песни на фолклорна основа, в който вокалните постановки на хористите получиха съвсем заслужено бурните аплодисменти на пловдивската публика и на гостите на града.
На следващият ден – 24-ти септември, двата хора участваха в тържественото откриване на новата академична учебна 2019/ 2020 година на Техническия университет – филиал Пловдив, на което присъстваха множество официални лица, гости, преподаватели и студенти.
Съвместното представяне на хор „Евмолпея“ и хор „Гласът на цивилизациите“ не само допринесе за осъществяване на културно сътрудничество между двата града, но и бе пример за отличното представяне на Пловдив, България и Тракия като люлка на древни цивилизации и култура.

20190923_183840

20190923_192157

20190924_104049

4,616 total views, 2 views today