Начало Пловдив днес Възстановяват „Одеона“ и „Клианти“, модернизират ул. „Петко Д. Петков“

Възстановяват „Одеона“ и „Клианти“, модернизират ул. „Петко Д. Петков“

В изпълнение на капиталовата си програма, тази седмица Община Пловдив обявява поредица от обществени поръчки.

 1,35 млн. лв. е заложената стойност за пълната реконструкция на ул. „Петко Д. Петков” в участъка от „Богомил” до църквата „Света Петка”, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. 6 месеца е срокът, в който паважът трябва да бъде замененен с асфалт, като в същото време се изградят нови тротоари, осветление, джобове за спирките на градските автобуси, паркинги за 52 автомобила, поясни той.

На кръстовището с ул. „Капитан Райчо” проектът предвижда ленти за ляв завой и светофарна уредба, предстои подмяна на системата за отводняване на улицата.

Само няколко седмици след приключване на реконструкцията на емблематичната къща „Клианти” в Стария град по програма „Красива България”, общината обявява поръчка на стойност 142 хил. лв. бюджетни средства за следващия етап от обновяването на обекта. Предвиждат се дейности за укрепване на таваните  и възстановяване на дърворезбите и стенописите върху тях, които са уникални за България, тъй като някои от елементите са с 22-24 карата златно покритие.

Амбицията на общината е от тази година Пловдив да има още една сцена за културни изяви. За тази цел от бюджета са заделени 320 хил. лв. за втория етап от започналия още в началото на века проект за археологическия комплекс „Одеон”.

Дейностите предвиждат възстановяване седалките, като сегашните ще бъдат заменени с подобни на оригиналните. Предстои социализиране на помещенията под Одеона, предшествано от хидроизолация чрез създаване на система от дренажи за отводняване на целия обект, тъй като там има много високи подпочвени води.

Всички предприети действия доказват волята на Община Пловдив да промени облика на града, като възстановява автентичната му красота и същевременно го модернизира, подчерта инж. Тотев.

6,269 total views, no views today