Начало Актуално Заместник-кметът Пламен Панов посрещна стажант – аташетата от XVI-тия обучителен курс по дипломация на Дипломатическия институт към МВнР

Заместник-кметът Пламен Панов посрещна стажант – аташетата от XVI-тия обучителен курс по дипломация на Дипломатическия институт към МВнР

Младите хора, избрали за свой патрон дипломата Стоян Петров – Чомаков днес посетиха къщата на неговия дядо д-р Стоян Чомаков – експозиция на Златю Бояджиев

 6 10

Випускниците от XVI-тия обучителен курс по дипломация за стажант – аташета от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи на Република България посетиха днес Пловдив. Те бяха придружавани от г-жа Таня Михайлова – директор на ДИ.

По традиция всеки випуск, преминал престижното обучение, в резултат на което започва дипломатическа кариера в посолствата на България по света, избира свой патрон. Настоящият випуск е направил избора да носи името на дипломата Стоян Петров – Чомаков. Неговият дядо д-р Стоян Чомаков е български лекар хирург, общественик и политик. Той е виден борец за църковна независимост. След Освобождението е дописен член на Българското книжовно дружество и почетен член, Министър на народното просвещение, народен представител. В дома му в Пловдив днес се помещава експозиция на ГХГ на големия български художник Златю Бояджиев.

Внук на д-р Стоян Чомаков е дипломатът Стоян Петров-Чомаков (1888 – 1966),  посланик в различни страни през 1927 – 1945 г., ( патрон на випуска) . От 1927 до 1933 г. оглавява Българската царска легация в Будапеща (Унгария), след това е изпратен като пълномощен министър на Царство България във Вашингтон (САЩ) (1933 – 1936). През 1936 г. за кратко се завръща в България като заема последователно длъжностите: началник на протокола, началник на „Политическата дирекция“ и изпълняващ длъжността главен секретар в Министерството на външните работи и изповеданията. От 1938 до 1940 г. е изпратен като пълномощен министър на Царство България в Стокхолм (Швеция), а от 1940 до 1944 г. е пълномощен министър на Царство България в Букурещ (Румъния). Има водеща роля по време на преговорите с румънското правителство за връщането на Южна Добруджа, и подписването на Крайовската спогодба. Последният му дипломатически пост е като пълномощен министър на Царство България в Токио (Япония). Изпратен е през 1944 г. След 1945 г. българската държава му отнема гражданството. Живее заедно със семейството си в Швейцария (1945 – 1949), Аржентина (1949 – 1956) и Белгия (след 1956). В Аржентина основава емигрантската организация „Бащино огнище“. Занимава се и с живопис. По време на дипломатическата си служба в Будапеща прави скици на българската църква, по които по-късно е построена. Рисува и в Буенос Айрес. През 1964 г. прави самостоятелна изложба в Брюксел. Автор е на книгата „Духът на дипломацията“, която е преведена на български език посмъртно, през 2002 г. Умира на 26 август 1966 г.

В чест на своя патрон, днес стажант-аташетата имаха среща със заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов в къщата на д-р Стоян Чомаков в Стария град. Пламен Панов ги посрещна, заедно с уредника на музея, който им разказа историята на рода Чалъкови, от които произхожда Чомаковия. Випускниците разгледаха богатата експозиция с картини на Златю Бояджиев, след което проведоха беседа в презентационната зала на музея със заместник-кмета на тема „ Пловдив – Древен и вечен“.

Пламен Панов разказа на гостите за Пловдив, за културно-историческите забележителности, за приоритетите на общинската администрация в областта на културата, археологията и туризма, за историята на кандидатстване, спечелване и реализация на най-големия културен проект „Пловдив – Европейска столица на културата“  и още много други теми. Стажант –аташетата зададоха множество въпроси. Гостите и техния домакин намериха много общи теми и допирни точки и извън темата на беседата, тъй като заместник-кметът Пламен Панов е завършил висшето си образование със степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King’s College London. Преди това е придобил степента бакалавър по „Международни отношения“ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

В края на срещата младите хора изненадаха домакините с мил жест. Те бяха събрали предварително лични средства, които дариха на къщата-музей, като знак на почит и уважение към своя патрон. ОИ „Старинен Пловдив“ получи дарението с благодарност, като от екипа споделиха, че същите ще бъдат използвани за закупуване на маси столчета за занятията по рисуване за деца, които се провеждат в къщата, сред картините на големия Златю Бояджиев.

Накрая всички си направиха обща снимка за спомен пред стълбището на сградата – паметник на културата. Програмата на посещение включва още Малката Базилика и Епископската базилика на Филипопол, както и разходка в кв.Капана.

12 3

2,461 total views, no views today