Начало Събития Запази нощта за Пловдив! Емблематичният фестивал „Нощ/Пловдив 2016“ стартира дванадесетото си издание на 23-и и 24-и септември

Запази нощта за Пловдив! Емблематичният фестивал „Нощ/Пловдив 2016“ стартира дванадесетото си издание на 23-и и 24-и септември

2Селекция от над 140 събития на 70 различни локации в града ще бъдат представени в традиционния арт форум НОЩ/Пловдив. Фестивалът е на 23 и 24 септември (петък и събота) в поредицата от четири почивни дни.

На специална пресконференция днес в най-новата и необичайна културна сцена – FLUCA – Австрийският културен павилион на ул.“Отец Паисий“ № 38 бяха представени основните акценти от програмата на НОЩ/Пловдив 2016. В пресконференцията участваха Амелия Гешева -  заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, Веселина Сариева – директор фондация „Отворени изкуства“, Виктор Янков – фестивален директор „НОЩ Пловдив“ и някои от кураторите и организатори на отделните събития.

С 5 основни направления – „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ , „Малката нощ“ и „Отворени изкуства“, фестивалът дава свобода на всеки посетител да избере и планира своята нощ според интересите си с помощта на специалното мобилно приложение night.bg.  Музеи и галерии, клубове и публични пространства ще посрещнат десетки хиляди пловдивчани и гости на града от страната и чужбина. Това са 5 програми, 70 локации, 141 събития, стотици артисти и гости от България, Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия.

Една от новостите тази година е откриването на музикална сцена на Сахат тепе. Ще оживеят и Конюшните на царя с кинопрограмата „Нощта е кино“, където филмовата си селекция ще представи  Майя Виткова. В кино „Космос“ ще бъде представен проектът „Цветът на Космоса“ на френския артист Максим Бондю. И тази година поети ще се изправят срещу актьори на Лапидариума в Стария град. На 24 септември в лятно кино „Орфей“ е събитието „Прожекция „Хамлет“. Голяма изненада на 23 септември е участието на специалния музикален гост – световноизвестният австрийски диджей Peter Kruder.

Сахат тепе ще бъде музикалната сцена на фестивала, за която ще се грижи сдружение „Common Future“.  Първата вечер програмата ще се открие с DJ сет с музика от онлайн радиото, базирано в Пловдив – Xraydio. То е проект на Зак Кузманов (Джони Фиаско), известен по световните сцени с участието си в групите Black Moses и Ultra GrandSupreme. DJ партито ще продължи с Aki Vanderley. След двата сета на сцената ще забие берлинската електропоп/артпоп/ноар дуо Noblesse Oblige. Втората вечер програмата ще открие с DJ сет на Purita D, известна още като Rough Diamond. След нея на сцената ще излезе експерименталното техно дуо RoboKnob от София, което обича машини и извършва неспирни намеси в техните възможности. Кулминацията на програмата ще бъде с Alavux, който е сред водещите артисти на електронната сцена в момента.

Небет тепе също ще живее в Нощта. То ще приеме светлинната инсталация на Алос, ще има презентации и работилници. Дом на дигиталните изкуства в рамките на фестивала ще е Военният клуб, където Петко Танчев с Creative Media Lab ще представят новия си проект.

Една от големите изненади за гостите на фестивала ще е Епископската базилика. Посетителите на Нощта ще имат шанса да влязат в ролята на археолози като се докоснат до работата на терен на специалистите с опознавателна обиколка на самия обект. Ще се срещнат и с реставраторите, които се грижат за уникалните мозайки, открити в руините на раннохристиянския храм.

Други акценти са новата алтернативна карта на Пловдив, „15 минути слава”, което цели подпомагането и налагането на млади артисти. Както всяка година и тази ще има много изненади за малките гости на фестивала.

Екипът на фестивала е подготвил мобилно приложение, което да бъде гид в богатата програма на двете предстоящи вечери. Програмата можете да откриете и на сайта http://night.bg/bg.

Основен организатор на НОЩ/Пловдив е фондация „Отворени изкуства“, съорганизатори са община Пловдив и фондация „Америка за България“.

7,645 total views, no views today