Начало Пловдив днес Заместник-кметът Георги Титюков и легендарни спортисти посрещнаха в Пловдив Пробега на мира

Заместник-кметът Георги Титюков и легендарни спортисти посрещнаха в Пловдив Пробега на мира

probeg_mir18 probeg_mir9

Пловдив стана част от Пробега за мир –  световна щафета, символизираща общия стремеж на човечеството към един по-мирен свят.  Участниците бяха посрещнати в късния следобед на Римския стадион и към тях се присъединиха десетки пловдивчани, сред които заместник-кметът на Община Пловдив по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, директорът на спортната дирекция и легендарен футболист Петър Зехтински, сребърните медалистки по баскетбол от Олимпиадата в Москва Пенка Стоянова и Ангелина Михайлова, Николай Бухалов – най-успешният ни състезател по кану-каяк, единственият българин с два златни медала от една Олимпиада в Барселона, Лиляна Томова – златна медалистка на 800 метра на Европейското първенство в Рим през 1974 година, един от водещите съвременни лекоатлети Златозар Атанасов – състезател на троен скок и Лиляна Георгиева – детето-чудо от Пловдив, поставила 5 национални рекорда по бягане на средни разстояния.

От основаването си преди 29 години досега Пробегът е изминал над 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запален факел с послание за хармония и приятелство.

Пробегът е изцяло доброволна и некомерсиална инициатива, която не преследва никакви политически, рекламни или религиозни цели. Мотото на щафетата е: «Мирът започва от мен!»

Европейската част от Пробега стартира тази година на 24 февруари в Португалия и след като измине 24 000 километра ще завърши в Рим на 8 октомври.

В празничната програма на площад „Централен“ в Пловдив участваха млади таланти от пловдивски училища и детски градини.

6,274 total views, no views today