Начало Пловдив днес Откриват 20-тото издание на филмовия фестивал „Златен ритон“

Откриват 20-тото издание на филмовия фестивал „Златен ритон“

Над 100 български филмови продукции са включени в 20-то издание на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон”, който ще се проведе от 16-ти до 22-ри декември 2013 година в Пловдив.

Фестивалът ще бъде официално открит тази вечер в 18.00 часа в кино „Лъки Синема“ с прожекция на анимационния филм „Веселякът“ на Анри Кулев и на документалния филм „Броени дни“ на режисьора Джеки Стоев, носители на голямата награда „Златен ритон“.

В конкурсната програма участват 41 документални и 13 анимационни продукции, а общо 28 филма ще бъдат представени като част от информационната програма.  В ретроспективната програма зрителите ще могат  да видят два филма в памет на режисьора Рангел Вълчанов и осем в памет на Пенчо Богданов, както и 13 филма- носители на голямата награда «Златен ритон» от първото издание на фестивала през 1975 година досега.

Организатори са Министерството на културата, Националният филмов център и Община Пловдив. Входът за прожекциите е свободен. Филмите ще се излъчват всеки ден в периода 16-22.12.2013 г. в кино „Лъки синема“, с допълнителни прожекции в галерия „Тракарт“ и клуб „Петното“.

5,413 total views, no views today