Начало Актуално Кметът Здравко Димитров ще обжалва увеличението на капитала на „Пълдин Туринвест“ в панаира

Кметът Здравко Димитров ще обжалва увеличението на капитала на „Пълдин Туринвест“ в панаира

09.01.2023

 

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще обжалва увеличението на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ АД в панаира. Това заяви Димитров пред журналисти. „Ще изпълня решението на Общинския съвет, то ме задължава да заведа иск в съда“, подчерта градоначалникът.

По думите му Ясен Михайлов ще изрази несъгласие с увеличаването на капитала на Общото събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“, което се провежда днес. На него ще активира т. нар. блокираща квота според чл. 51 б, ал. 2 от Закона за общинската собственост, както е записано в решение 576 т.1 и т.3 от 19.12.2022 г.

Според решение 576 от 19. 12. 2022 г. Общинският съвет не дава съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на „Пълдин Туринвест“ АД, с което се намалява участието на Община Пловдив в капитала на дружеството. Съветниците възлагат на представителя на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ Ясен Михайлов да направи изрично изявление пред Общото събрание, че акционерът Община Пловдив също така упражнява правото по чл. 51 б, ал. 2 от Закона за общинската собственост на „блокираща квота“ при вземането на решения за изменение на устава и за увеличаване на капитала.

Припомняме, че на провелата се редовна сесия на Общински съвет Пловдив на 24 ноември 2022 г. общинските съветници не дадоха съгласие за увеличаване на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ АД. С решение 520 от 24 ноември м.г. те упълномощиха представителят на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ Ясен Михайлов да упражни правото си по чл. 51 б, ал. 2 от Закона за общинската собственост на „блокираща квота“ при вземането на решения на Общото събрание на акционерите на дружеството. Още тогава кметът Здравко Димитров обжалва решението за изменение на устава и за увеличаване на капитала на „Пълдин Туринвест“. Това ще направи и сега.

 

3,206 total views, no views today