Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев представи проекта за Бюджет-2014 на Пловдив

Кметът Иван Тотев представи проекта за Бюджет-2014 на Пловдив

Близо 40 процента от заложените общо 220 млн. лв. в проектобюджета на Община Пловдив за 2014 г. отиват за образованието, съобщи в публична презентация кметът инж. Иван Тотев.

За общинското здравеопазване са предвидени над 13 млн. лв., а с откриването на нови 3 социални услуги броят им нараства на 39, с което Пловдив запазва позицията си като една от най-социалните общини в България.

Близо 12 млн. лв., 1,8 млн. от които  – около 5 на сто повече в сравнение с миналата година, отиват директно за прояви от културния календар като част от подготовката на Пловдив в кандидатурата му за европейска столица на културата през 2019 г.

 С 250 хил. лв. продължават ремонтите на къщи в Стария град, с 320 хил. лв. предстои да бъде завършен проектът за Одеона, който ще се превърне в поредната антична сцена в града, финализиран ще бъде и вторият етап от проекта за Римския стадион. 200 хил. лв. са заложени за нови археологически проучвания съвместно с екипа на Археологическия музей.

 Около 1,5 млн. лв. се предвиждат за спортните клубове, детските школи и издръжката на общинските спортни бази.

Близо 39 млн. лв. са предвидени за капиталовата програма, като около 14 милиона лева са за текущи ремонти, а 25 милиона лева – за капиталови разходи, над 3 млн. лв. са заложени за проектиране.

В бюджета следваме политиката от началото на мандата да залагаме реални приходи и реални разходи. Отчетът за 2013 г. показва преизпълнение спрямо предходната в рамките на около 1 процент, което е успех за общината като доказателство за умението й да планира, коментира инж. Тотев.

53 на сто от заложените за 2014 г. приходи са от местни, а  останалите 47 процента – от държавно делегирани дейности, които общината дофинансира с 5 на сто.

Проектобюджетът вече е внесен в деловодството на Общинския съвет и предстои гласуването му сесията на 23 януари. В предложената финансова рамка не е включено очакваното финансиране за обекти с ангажимент от страна държавата, както и средствата по европейски проекти.

Цялата презентация на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев за проекта на Бюджет 2014 може да видите тук: http://www.plovdiv.bg/slider/budget/

5,828 total views, no views today