Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев се срещна с Германо-българската индустриално-търговска камара

Кметът Иван Тотев се срещна с Германо-българската индустриално-търговска камара

SRESTA_GERMANSKA_KAMARA_1 SRESTA_GERMANSKA_KAMARA

Предизвикателствата пред град Пловдив и развитието на двустранните отношения обсъдихме по време на среща с представители от Германо-българска индустриално-търговска камара.

Целта на срещата ни, на която присъстваха и заместник-кметовете Амелия Гешева и Стефан Стоянов, е изграждане на платформа за контакти, партньорства и обмен между германски и български фирми и откриването на нови възможности за сътрудничество.

По време на разговорите обясних, че Пловдив е вторият по големина град в страната и е един от малкото, който увеличава своето население. Това е свързано и с икономическото му развитие и разкриването на нови работни места. Пловдив е втори университетски център, в който учат 40 000 студенти и има над 15 професионални училища в почти всички направления.

В последните години градът ни се превърна в център на индустриализацията в България, а в региона има най-голямото струпване на инвестиции в производството.

Индустрията се развива в различни направления, като е много силно участието на европейски компании като Либхер, ABB, a Пловдив вече се радва и на инвестиции на фирми извън Европа като Sensata, SMC. Общо заетите са 80 000 души, като непрекъснато се привличат и хора от други региони.

Политиката на Община Пловдив е бизнес ориентирана и затова съдейства на бъдещите инвеститори за преодоляване на административните пречки, достигайки до етапа на реализиране на инвестициите.

Не пропуснах да отбележа факта, че в IT сектора вече има над 4500 заети места, а някои от най-големите световни фирми за кол-центрове имат представителства в Пловдив.

Сред приоритетите ни в управлението на града е образованието, като реализираме проект с Швейцарското правителство за дуалното обучение.

През месец октомври ще стартира и идеята ни за разкриване на нова специалност в Пловдивския университет – софтуерно инженерство.

20 от бъдещите студенти ще са от региона на Одеса, Украйна. За целта от общинския бюджет са заделени средства за подпомагане на тяхното обучение, а програмата им е изцяло подготвена в съответствие с изискванията и нуждите на местния бизнес.

Моделът, който Пловдив следва, е много студенти, култура и бизнес в тясно сътрудничество.

До края на срещата обсъдихме теми, свързани с планираните инфраструктурни проекти и възможностите за взаимодействие на немския бизнес с културата в Пловдив.

6,795 total views, no views today