Начало Пловдив днес Международната щафета „Пробег на мира“ пристига в Пловдив на 20-ти септември

Международната щафета „Пробег на мира“ пристига в Пловдив на 20-ти септември

probeg_za_mir

На 20-ти септември Пловдив ще стане част от международната щафета „Пробег на мира“. Спортното събитие съществува от 29 години, като негов основател е индиецът Шри Чинмой. За този период са изминати 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запален факел с послание за мир. Всяка година само в Европа се пробягват 24 000 км, като щафетата преминава през 49 страни, а на ден участниците изминават 150 км.

В Пловдив факелът ще пристигне от Хисаря, съобщиха организаторите на пресконференция в присъствието на заместник-кметът Георги Титюков. Официалното му посрещане в града ще стане на площад „Централен“ от 17.00 часа на тържествената церемония с участието на млади таланти от пловдивските училища и детски градини.

През годините факелът е бил на места като Северния, Южния полюс, на космическа станция „Мир“. Пробегът за мир е подкрепян от Папа Йоан Павел II, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Майка Тереза, Лех Валенса, Вацлав Хавел, Кофи Анан, Пол Макартни. През 2016 година стартира на 24 февруари и ще приключи на 8 октомври в Рим, Италия.

След Пловдив участниците в пробега ще се отправят за село Крумово. В България факелът ще премине през общо 25 са населените места.

6,366 total views, no views today