Начало Актуално Кметът Костадин Димитров посрещна творческия екип на спектакъла „Коприна“ и връчи „Почетен плакет“ на общината на Драматичен театър Пловдив

Кметът Костадин Димитров посрещна творческия екип на спектакъла „Коприна“ и връчи „Почетен плакет“ на общината на Драматичен театър Пловдив

1 3

19.12.2023

Днес в Заседателната зала на община Пловдив, кметът Костадин Димитров посрещна творческия екип, създал спектакъла „Коприна“ на Драматичен театър Пловдив, придружени от ръководството, административен и технически екипи на театъра.  Срещата се проведе по покана на кмета, а поводът бе огромния успех и признание, които получи „Коприна“ на Театралните олимпийски игри в Унгария, както и честването на 142 години от създаването на Драматичен театър- Пловдив. На срещата присъстваха още Пламен Панов – зам.-кмет по „Култура, археология и туризъм“– Женя Петкова –зам.-кмет по „Финанси и стопански дейности”.„Благодаря ви, че се отзовахте на поканата и дойдохте! Най-напред бих искал да ви поздравя за годишнината на театъра на 11 декември, когато се навършиха 142 години от създаването му. И особено много за големия успех на Пловдивския театър на Театралните олимпийски игри в Унгария. Виждам толкова много познати лица, с които се гордеем. Изпитвам чувство на гордост, дори когато ви срещам на улицата. С радост искам да потвърдя, че община Пловдив ще финансира пътуването на театъра в Атина през следващата година за представянето на „Одисей“, както и че в бюджета ще има повече средства за театър“, каза кметът Костадин Димитров.

Директорът на Драматичния театър – Сюзанна Арутюнян-Василевска благодари от името на целия творчески и административен състав за уважението и признанието. Тя сподели, че това е прецедент в театралната култура, когато кмет на град кани театрална трупа, за да ѝ благодари. По тази причина в залата присъстваше и Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България.

Коприна е част от трилогия, която стартирахме заедно през 2019 г. Започнахме с „Одисей“, през 2021 с „Коприна“, за да завършим тази година с „Едип и пророците“. С подкрепата на Фондация Пловдив 2019 и общината направихме това заедно. А това, че сме поканени да открием фестивала в Унгария напролет с „Одисей“ е още едно голямо признание!“, каза Сюзанна Арутюнян-Василевска. Тя отправи топли думи на благодарност и към дългогодишния директор на театъра Кръстьо Кръстев, който в момента министър на културата. „Това бяха неговите мечти и желания и те се сбъднаха!“, подчерта Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Развълнуван съм от отношението на новото ръководство на община Пловдив към театъра и колегите ми. Това има огромно значение за нас! И като актьор, режисьор, председател на Съюза, но и като човек, който също е част от историята на този театър съм горд, че Пловдивският театър е на път да оглави позиция № 1 и да определя театралния тон в България“, каза развълнуван Христо Мутафчиев.

Актьорът Константин Еленков сподели, че е изключително щастлив да бъде част и от трите спектакъла и отправи огромната си благодарност, както и на колегите си към двама души – Александър Секулов – драматург на театъра и автор на текстовете на трите спектакъла и Диана Добрева – режисьор. „Този успех не би могъл да се случи без техния огромен труд и вдъхновение“, каза Еленков.

Александър Секулов подчерта, че няма много културни институции  в България със 142 годишна история. „Стъпили сме върху духа, костите, гласовете и съдбите на множество актьори, режисьори, сценографи и т.н. и така 142 години! Трябва да носим съзнанието, че сме тук временно  и наш дълг е да предадем нататък щафетата на следващите поколения в театъра. Ако Пловдив има своя емблема, то тя е неговия културния дух. Артистите, културния дух и образованата публика са най-големия капитал на Пловдив“, каза още Александър Секулов.

Кметът Костадин Димитров връчи „Почетен плакет на община Пловдив“ на пловдивската трупа. От името на екипа я прие Сюзанна Арутюнян-Василевска. Срещата завърши с обща снимка за спомен от този ден.

Припомняме, че „Коприна“ е единственото българско заглавие, което Международният олимпийски комитет избра за участие в официалната селекция на Театралните олимпийски игри в Унгария и е първото представяне на български театър в основната програма на театралната олимпиада, която е едно от най-значимите събития в театралния свят.  10-тите Театрални Олимпийски игри събраха 400 театрални компании, 750 представления (във всички жанрове) в Унгария. Сред 58-те държави, получили покана от селекционерите, беше и България чрез „Коприна“, която пожъна огромен успех пред публиката на Олимпиадата.

 Спектакълът:

„Коприна“ по романа на Алесандро Барико; Драматизация: Александър Секулов; Режисьор: Диана Добрева; Сценография: Мира Каланова; Костюми: Марина Райчинова; Музика: Петя Диманова; Саунд дизайн: Явор Карагитлиев; Видео дизайн: Петко Танчев; Фотография: Георги Вачев

Актьорите:  Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Боряна Братоева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов, Константин Еленков, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов.

2,320 total views, no views today