Начало Младежки дейности Младежи изследват и показват живота в къщите на Старинен Пловдив

Младежи изследват и показват живота в къщите на Старинен Пловдив

Проект за Младежка работилница „Виж не-ВИЖдания Стар град“ реализира Асоциация за култура, етнология и антропология „Мадиатор“. Идеята на заданието е да бъдат обогатени съществуващите употреби и разбирания за къщите в Старинен Пловдив и техният живот. По време на специално организирана по повода конференция, посветена на живота на живота на къщите Хиндлиян и Недкович, бяха показани направените до момента изследвания, идеите и вижданията, свързани с живота на Стария град.
На конференция присъстваха зам.-кметът г-н Георги Титюков с ресор „Спорт, младежки дейности и социална политика“, общински съветници, младежи и граждани. Ресорният заместник-кмет лично поздрави екипа на проекта като заяви, че с дейността си младежите ще бъдат пример за подражание на всички млади хора за подпомагане опазването на археологическото, културно и историческо наследство на града под тепетата. Той пожела на успех на начинанието, както и бъдещи поводи за удовлетвореност и гордост от свършената работа.
Проектът Младежка работилница „Виж не-ВИЖдания Стар град“ се изпълнява в три етапа. В първият е заложено етнографско изследване – събиране на информация за къщите Хиндлиян и Недкович от библиотеки, архиви, фото и видео документи. Вторият етап е свързан с изграждането на Младежка работилница. В нея участие могат да вземат 30 граждани на възраст между 19 и 30 години от всички професии. Целта е в приятелска обстановка да бъде дадена възможност на участниците да изразят своите идеи за културното наследство по начин, по който младият изследовател смята за най-подходящ. Членовете на екипа по проекта не скриха, че очакват разнообразни индивидуални решения, сред които фотоизложби, актьорски изпълнения, танцови спектакли и други решения и подходи за представяне. Работата на работилницата стартира на 24 август. Третият етап трябва да отчете резултатите от свършената работа пред широката общественост, за да може максимален брой хора да станат съпричастни към историята, паметта, идентичността и живота на обитателите на изследваните къщи.
Проектът се осъществява от Асоциация за култура, етнология и антропология „Мадиатор“, с подкрепата и съдействието на Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Център за антропологични и етносоциалистически изследвания към ПУ „Паисий Хилендарски“.
Повече информация, както и заявки за участие на адрес: www.youthworkshopplovdiv.wordpress.com и [email protected]

6,765 total views, no views today