Начало Пловдив днес Над 300 ще участват в благотворителен крос „Да победим заедно злокачествените заболявания”

Над 300 ще участват в благотворителен крос „Да победим заедно злокачествените заболявания”

blagotv_kros

Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” и Росица Касабова, председател на сдружение „Спри рака”, обявиха началото на първия масов благотворителен крос, който се организира в Пловдив под мотото: „Да победим заедно злокачествените заболявания”. Неговият старт ще е на 22 май от 10.00 часа на Гребната база. До момента за участие са се записали над 300 човека, които ще получат номер и бланка, в която да напишат своята кауза за участие, а всеки един от тях ще получи медал с логото на сдружението за талисман.

От сдружението са си поставили за цел да привлекат вниманието на обществото за подкрепа и съпричастност към болните със злокачествени кръвни заболявания, както и техните близки да агитират и възпитават за повече движение, правилно хранене, своевременна профилактика, активно отношение към проблемите. Идеята е да се предизвика превенция чрез навременни прегледи.

Кросът се организира с благотворителна цел, а събраните средства от продажба на тениски ще бъде предоставена на Клиниката по хематология със сектор за стволовоклетъчна трансплантация при МУ и УМБАЛ „Свети Георги” за подобряване условията на пациентите.

Желанието на организаторите е събитието да се превърне в традиция и да се организира ежегодно.

От сдружение „Спри рака” искат чрез организиране на различни мероприятия с танци, изкуство да помогнат на болните да бъдат активни граждани, да не се притесняват от заболяването си, да дадат повече гласност и информираност както за болните, така и за техните близки. Да бъдат мотивирани да не губят желанието си за живот, да се чувстват полезни.

Нека всички, които искат да подкрепят каузата да се включат, като вземат участие в благотворителния крос.

Заместник-кметът Георги Титюков увери, че Община Пловдив ще съдейства с каквото може за подобни мероприятия. Професор Стефан Горанов от Клиниката по хематология обясни, че за първи път ще получи дарение от подобна благотворителна инициатива. Той уточни, че Пловдив е първият град извън столицата, който създава сектор за стволова клетъчна трансплантации за лечение на рака на кръвта.

Около 1/3 от смъртните случаи са следствие на някои водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол, липса на профилактика.

За да победи рака всеки потърпевш, както и неговите близки, трябва да имат Силен  имунитет и Силна психика. Трябва да се обединят усилията на болни, лекари и общество. Болните да получават актуална и подробна информация за състоянието си и варианти за лечение, лекарите да имат условия за лечение и лекарства за това. Превенция и информация са ключовите думи за успех с коварната болест обясниха от сдружение „Спри рака”.

9,076 total views, no views today