Начало Пловдив днес Обединението на ОУ „Д. Хаджидеков“ и ОУ „Г. Бенковски“ дава нови възможности, децата няма да се местят

Обединението на ОУ „Д. Хаджидеков“ и ОУ „Г. Бенковски“ дава нови възможности, децата няма да се местят

sesia_archiv

Основните училища „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“ да бъдат обединени в ОУ „Душо Хаджидеков“ , реши Общинският съвет в Пловдив. В Министерството на образованието ще бъде изготвено мотивирано предложение за преобразуваното, чиято цел е предоставяне на по-добри условия за обучение и възпитание на учениците, ефективно използване на материалната база и повишаване ефективността на публичните разходи.

В ОУ „Душо Хаджидеков“  през учебната 2015/2016 г. се обучават 704 ученици при капацитет от около 400 за нормално обучение. Поради тази причини училището е принудено да наеме помещения в съседство в подблокови пространства, които са пригодени за учебни зали. Няма физкултурен салон и спортна база. Децата са на 2 смени, като първи клас започват учебни занятия в 7.30 часа.  Училището не може да осигури задължителното по закон целодневно обучение.

В ОУ „Георги Бенковски“ се обучават 126 ученици, като три от паралелките са маломерни. Малкият брой ученици води до формиране на нисък бюджет, което създава сериозни финансови затруднения и прави невъзможно обезпечаването на издръжката на училището в условия на делегиран бюджет.

Новото училище ще ползва същите сгради както в момента, няма да се закриват паралелки и да се съкращават учителите.

За успокоение на родителите е важно да се подчертае, че няма да се преместват ученици от едното училище в другото, освен ако самите родители не желаят това.

В същото време това е възможност ОУ „Георги Бенковски” да не затвори врати, децата от  квартал „Съдийски” да продължат да ходят в това училище.

Решението на Общинския съвет  дава нови възможности на мениджърския екип да направи така, че да може децата да посещават училище на една смяна, да се разкрият предучилищни групи, да подобри качеството на учебния процес като защити и допълни своите политики в образованието, да осигури по-добър учебен процес и да взема решения заедно с обществения съвет към учебното заведение.

10,425 total views, no views today