Начало Актуално Община Пловдив спечели близо 2,5 милиона за енергийна ефективност на детски градини

Община Пловдив спечели близо 2,5 милиона за енергийна ефективност на детски градини

14.04.2022

Община Пловдив спечели проект на стойност 2 346 800 лева по Норвежката програма, съобщи днес кметът Здравко Димитров.

„Обещахме, че ще изградим нови детски заведения и го правим. Не забравяме обаче и съществуващите и виждате, че използваме всяка възможност, за да направим условията в тях още по-добри за най-малките пловдивчани“, заяви кметът днес по време на откриването на нова благоустроена зона в район „Централен“.

Със средствата, които ще бъдат отпуснати по процедура „Енергийна ефективност в сгради“ от Министерството на енергетиката, ще бъдат обновени три детски заведения в града. Това са детска градина „Светлина“ в район Южен и „Десислава“ и „Еделвайс“ в Тракия.

„И в трите, освен дейностите по осигуряване на енергийна ефективност – саниране, поправка на покриви и подмяна на дограма, ще бъдат изградени и фотоволтаични електроцентрали, които ще осигуряват не само топла вода за малките възпитаници, но и ще произвеждат електроенергия“, поясни заместник кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Община Пловдив ще съфинансира проекта с 452 231 лева. По Процедура „Енергийна ефективност в сгради“ на Министерството на енергетиката са подадени 47 предложения, от които са одобрени едва 11, едно от които е на Община Пловдив.

2,036 total views, no views today