Начало Актуално „Децата на Пловдив пеят и танцуват за мир“ тази вечер в концерт на Римския стадион с вход свободен

„Децата на Пловдив пеят и танцуват за мир“ тази вечер в концерт на Римския стадион с вход свободен

плакат

14.04.2022

Тази вечер от 18.30 часа на Римския стадион ще се състои концерт с участието на най-добрите детско-юношески състави от Пловдив под надслов „Децата на Пловдив пеят и танцуват за мир“. В него ще вземат участие деца от детска градина „Боряна“; ОУ „Кирил и Методий“; ОУ „Любен Каравелов“ с фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“; децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, с участие на вокална група „Бамбини“, вокално студио „Синтез“, школата за джаз – балет и художествена гимнастика, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, ФАФ „Куклици“; Детска танцова школа при фолклорен ансамбъл „Тракия“; деца от Украйна и Кристина Жечкова – бесарабска българка от Украйна, участник в „Гласът на България“, студентка в АМТИИ.

Организатор на събитието е Фондация „Живите български корени“. Осъществява се с подкрепата на Община Пловдив и любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“.

Концертът  е с вход свободен и е благотворителен. В специалните кутии на място, желаещите могат да дарят средства, които ще бъдат използвани в помощ на обучението на децата на бежанците от Украйна в Пловдив за организиране на обучителен център, набавяне на учебни пособия, учители, доброволци и други, които да помагат на украинските деца да научат по-леко и по максимално достъпен начин български език и по-лесно да се адаптират в българската образователна система.

Дарения могат да се правят и по банков път: Фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ”

E-PAY България BIC: ESPYBGS1, IBAN: BG25 ESPY 4004 0037 6866 19

Основание: подкрепа за Украйна

Ето и информация за съставите и формациите от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, които ще зарадват с таланта си пловдивчани.

 

Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив е институция в системата на предучилищното и училищното образование, в която се организират и провеждат дейности по интереси в областите „Науки и технологии“, „Изкуства“ и „Спорт“. Предлага позитивна образователна среда, стимулираща познавателните интереси и творческите способности на децата и учениците и насърчаваща тяхното цялостно развитие и пълноценна реализация. Клубовете, школите и формациите се включват в много инициативи на Община Пловдив, дейностите от Националния календар за изяви по интереси и Националния спортен календар на МОН, както и в други национални и международни състезания и конкурси. В ЦПЛР функционират емблематични за града хорови и танцови състави, ръководени от изявени в областта на изкуствата личности. Екипът е представен от висококвалифицирани преподаватели с богат опит.

В Центъра работят кариерни консултанти, които подпомагат учениците в процеса на кариерно ориентиране, в избора на образование, професия и работа, както и в планирането и постигането на мечтата им за професионална кариера. Споделена ценност е доброто взаимодействие и сътрудничеството с родителите на децата и учениците.

В благотворителния концерт „Децата на Пловдив пеят и танцуват за мир“ Общински детски комплекс – Пловдив ще се включат с Вокална група „Бамбини“, вокално студио „Синтез“, школата за джаз, балет и художествена гимнастика, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, ФАФ „Куклици“.

Вокално студио „Синтез“ към ЦПЛР-ОДК-Пловдив

Вокално студио „Синтез“ /музика, театър, танц/ е новосъздадена школа при ЦПЛР-ОДК Пловдив, единствена по рода си в града. Ръководител и основател на студиото е певицата, вокален педагог и доктор по Музикознание и Музикално изкуство Желязка Белчилова.

Във Вокално студио „Синтез“ обучението се осъществява на базата на най-съвременните техники в поп и джаз пеенето, като основната цел е постигане на вокално майсторство и високи художествени резултати в областта на музикалното изкуство. Реализирането на синхронно преподаване по вокална техника, актьорско майсторство и пластика допринася за цялостното развитие на децата, като комплексни изпълнители – еквивалентни на образци от световната музикална сцена. Солистите от ВС „Синтез“ участват активно в концерти, фестивали, шоу програми, професионални звуко и видеозаписи и са лауреати на множество престижни национални и международни конкурси. Тук талантът се развива чрез персонална грижа и любов към всяко дете, а забавлението и удоволствието от работата са неизменна част от учебния процес.

Школи по Художествена гимнастика и Джаз балет към ЦПЛР-ОДК-Пловдив

Школите по художествена гимнастика и джаз балет съществуват още от 80-те години на миналия век, като една единна формация към тогавашната Ученическа Спортна Школа. При създаването на ОДК през 2003г. продължават да съществуват съвместно с треньорите Дарина Джурова, Руска Славчева и балетен педагог Елмира Младенова. Основната им дейност е в областта на спорта. През 2009г. се разделят на две самостоятелни школи – Художествена гимнастика с ръководител Дарина Джурова и Руска Славчева и Джаз балет с ръководител Елмира Младенова. Отново в областта на спорта. Но има и деца, които се реализират в областта на изкуството. След 2014г. ръководител на Школата по художествена гимнастика остава само Дарина Джурова. Въпреки разделянето на школите, те продължават със съвместната си дейност и изяви в много регионални, национални и международни състезания и концерти. И днес продължават традицията да откриват, обучават и реализират таланта на хиляди деца и да ги вдъхновяват за нови успехи. Художествената гимнастика винаги е бил най-нежния и елегантен спорт. В съчетание с балетното изкуство се постига високо ниво на спортно майсторство и красота.

За това е необходима стабилна основа, безупречна подготовка, постоянство, много труд и разбира се любов и отдаденост.

Вокална група „Бамбини“

Вокална група „Бамбини“ при ЦПЛР – ОДК – Пловдив е създадена през 2008 и в нея участници са талантливи деца на възраст от 5 до 13 години. Лауреати на много конкурси ВГ „Бамбини“ правят впечатление с авторския си репертоар  и аранжименти.  Репертоарът  включва съвременна и забавна детска музика, от едногласни до тригласни  авторски песни, песни от БГ естрада, песни  на съвременна фолклорна основа.

Трудно биха се изброили всички награди и отличия на децата от ВГ „Бамбини“, но безспорно  най – високото отличие за деца и ръководители е връчването на престижната „Награда Пловдив“ в категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ за 2020 г.

Солисти на групата са стипендианти пo програмата за закрила и подпомагане на деца с изявени дарби от Община Пловдив,

Ръководители на ВГ „Бамбини“ са Снежана и Димитър Доневи – един успешен тандем, който с професионализма и креативността си ръководи една правилно развиваща се формация, довела до концертната сцена много талантливи деца.

ФАФ „Куклици“

Формация за автентичен фолклор „Куклици“ при ЦПЛР-ОДК Пловдив е певческа формация за развитие на деца с изявен интерес към българската народна песен. Тя съществува вече 21 години и дава възможност на децата чрез народната песен да се изявят като изпълнители, артисти и майстори на певческото изкуство.

Художествен ръководител на Формация за автентичен фолклор „Куклици“ към ОДК Пловдив е народната певица и вокален педагог Виолета Щерева. Корепетитор и автор на аранжиментите на репертоара на ФАФ „Куклици“ е Румен Монев– корепетитор, композитор и изпълнител на гайда.

Интересът към българската народна песен днес събира деца, които имат потребност да я творят и пеейки да изразяват себе си.

Децата имат възможността да демонстрират майсторско владеене на гласа и орнаментиката.

Формацията, която ръководим е  създадена през 2001 година и възрастовия диапазон на обхванатите деца в нея варира от 5 до 18 години.

Народната ни песен  е миг откровение и споделена емоция , тя е памет и вселена. Среща ни  с миналото, пренася ни в бъдещето, осмисля нашето настояще. Тя народната песен ни носи радостта, че даваме на децата възможност да съхранят частица от родовата ни памет и ги възпитаваме в българските фолклорни традиции.

Обучението се провежда по групи, като децата са разпределени по възраст и придобити певчески знания. Репертоарът на формацията включва песни от всички фолклорни области на България.

Най-важният урок във Формация за автентичен фолклор „Куклици” е да научим децата си на родолюбие  чрез българската народна песен!

Хор на Пловдивските момчета „Стафка Благоева“ при ЦПЛР-ОДК

Ръководители: Милка Толедова, корепетитор Юлия Петрова

Ние сме пеещата емблема на Пловдив. Ние сме част от престижни български и международни музикални събития: концерти, фестивали, конкурси, оперни спектакли, пеем рамо до рамо със световноизвестни музиканти. Чрез хоровото пеене правим първите си стъпки в чудния свят на музиката, летим на крилете на песента и за цял живот носим в сърцата си стремеж към красотата и любов към вдъхновяващото и вълнуващо ХОРОВО ИЗКУСТВО.

Хор на Пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР-ОДК гр. Пловдив

Младежкият хор е естественото продължение на емблематичния за гр. Пловдив Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Това са порасналите момчета от детския хор, завоювали много награди от наши и международни фестивали и конкурси.

През далечната 1981 г. основателката г-жа Стефка Благоева, съвместно с диригента Теодосия Панкова създават и Младежки хор, в него участват младежи на възраст от 15 до 25 години. Под диригентството на Теодосия Панкова Младежкия хор реализира успешни концертни изяви и участия в хорови фестивали в България, Швеция, Португалия, Италия, Белгия, Македония и др. Носител е на втора награда от МХФ в гр. Тортона, Италия /1995 г./.

От м. май 2019 г. диригент и на Младежкия хор е Борислава Благоева, клавирен съпровод и хормайстор е Зарина Гетоева. За краткото време, в което са екип, те успяват да подготвят хора и той взима участие в няколко международни фестивала – ММФ “Тримонтиада“- гр. Пловдив, Античен театър /2019 г. – участие за Европейската столица на културата/,; Xти МХФ “Черноморски звуци“ – Балчик, /м. юни 2021г./; 12-тото издание на ММФ “Осанна във висините“ – гр. София /м. май 2021 г./; 6-тото издание на Националния фестивал на коледната и новогодишна песен – Хасково, м. декември 2021 г.

На 16.04.22 ще се представят  в инициативата на БХС-„България пее“, предстои им участие в ММФ за православна музика “Достойно есть“ в гр. Поморие, а през м. юли и в проекта на фондация „Дарби“ – България-Норвегия пеят и др.

2,465 total views, no views today