Начало Актуално Община Пловдив с активна роля в отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Община Пловдив с активна роля в отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

evrei 1 evrei

01.11.2022

На 31 октомври в зала „Средец“ на Министерството на културата се проведе първата работна среща на създадения с решение на Министерския съвет Инициативен комитет за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Инициативният комитет обсъди предложенията за събития и инициативи, които да бъдат включени в Националната програма за достойното отбелязване на кръглата годишнина от акта на храброст и положителен пример за противопоставяне на антисемитизма от българска страна.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров официално представи идеята представителна сграда в центъра на града да бъде предоставена за създаване на Музей на толерантността. Сградата се намира на ул. „Бетовен“ 7 и с нея са свързани бурни исторически събития, в домът е живял и патриархът на българската литература Иван Вазов. След множество перипетии с прехвърляне на собствеността, община Пловдив придобива имота, който ще бъде превърнат в музей.

Членове на инициативния комитет са представители на Президента и Народното събрание, на Светия синод на БПЦ и Бачковския манастир, представители на министерствата на културата, образованието и външните работи, на организацията на евреите в България и Централния израелтянски духовен съвет, на университети и научни институции, както и кметовете на Столична община, на Пловдив, Видин, Кюстендил и Дупница.

През 2023 година се навършват 80 години от Спасяването на евреите в България по време на Втората световна война.

Повече информация на сайта на НСОРБ: https://www.namrb.org/bg/aktualno/balgarskite-obshtini-s-aktivna-rolya-otbelyazvaneto-na-80-ta-godishnina-ot-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei

 

 

2,286 total views, no views today