Начало Актуално Откриване на изложба „Нашите будители. 150 години Българска Екзархия“

Откриване на изложба „Нашите будители. 150 години Българска Екзархия“

Екзарх Антим Първи плакат

unnamedНа 29 октомври 2020 г. от 18.00 ч. в Културен център „Тракарт“ се открива документална фотоизложба „Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ с празничен музикален поздрав на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова и музикален съпровод Юлия Петрова.

Проектът “Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия” се изпълнява в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб И Културен център “Тракарт”, с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града за 2020 г.

Събитието е по повод 1 ноември – Ден на народните будители и представянето на изложбата е част от програмата, с която Пловдивският граждански клуб отбелязва празника. Изложбата ще може да бъде видяна в продължение на 20 дни, през които са предвидени още 2 събития – срещи със съвременни будители като доц. Кирчо Атанасов, Александър Секулов и Манол Пейков на 11 ноември и 17 ноември 2020 в Културен център „Тракарт“ от 18,00 часа.

Проектът  „Нашите будители. 150 години Българска екзархия“  включва създаването и представянето на фотоизложба, посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква.

На 28 февруари се навършиха 150 години от учредяването на Българската екзархия в Цариград. Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на българската народност за официален представител в Османската империя. Създаването ѝ е резултат от църковно-националните борби на българския народ в епохата на Възраждането, стремеж за признаване на националната идентичност и самостоятелност.

Българското Възраждане е период, през който в Цариград борбата за църковна независимост консолидира българите като независима етническа общност.

Екзархията духовно обединява всички българи в рамките на Османската империя, а по-късно и след Освобождението – в териториите останали извън пределите на новите български граници. Развива у тях народностно съзнание и любов към православието и езика, култивира в тях всенародния идеал: всички българи проникнати от един дух, едни тежнения и една вяра, сплотени под крилото на праотеческата си черква и образуващи едно здраво и жилаво тяло, способно да отстои и запази своята индивидуалност в Османската империя и авторитет пред Вселенската патриаршия. Правото си Екзархията основава върху последователни исторически събития, довели до султанския ферман в българските етнографски граници. За извоюването на това право Екзархията си служи с най-законните политически средства — мирна културна еволюция и образование чрез черкви и училища.

Екип, работил по проекта:

д-р Жорж Трак

инж. Димитрина Кузманова, инж. Добринка Петкова

доц. Надежда Кузманова, Гергана Филева, Дафина Ганева

Консултант: д-р Петър Граматиков

Вход свободен!

3,154 total views, no views today