Начало Актуално Прочутото „Костов – Вълков Дуо“ с концерт в Малката базилика, посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен

Прочутото „Костов – Вълков Дуо“ с концерт в Малката базилика, посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен

дуо костов - вълков

Първият им съвместен компактдиск е издаден от NAXOS през 2011 и е включен незабавно в листите на „Страдивариус Magazine” и „American Record Guide”

На 27 октомври в Малката базилика от 18.30 ч. ще имаме уникалната възможност да чуем прочутото „Костов – Вълков Дуо“, като част от програмата на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Концертът е посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен – в изпълнение на изключителните Лъчезар Костов и Виктор Вълков ще прозвучат прочути бетовенови сонати. Изминаха няколко години от последната ни среща с „Костов – Вълков Дуо“, които концертират активно в цял свят. Утре вечер те ще свирят в Пловдив!

Виктор Вълков – победител в прочутия New Orleans International Piano Competition през 2012, е наричан от критиците „лъв на клавиатурата” и „сензационен”.

Българският пианист завършва класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, и продължава обучението си при Майкъл Рол в Университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, Германия. През 2006 постъпва в Джулиард Скул, където учи при Джером Ловентал и Мати Раекалио, а през 2010 – в Университета Райс в Хюстън, при Джон Кимура Паркер.

Изявява се като солист на Louisiana Philharmonic Orchestra, Baton Rouge Symphony Orchestra, Acadiana Symphony Orchestrа, в знакови места, като Ню Орлиънс, Сан Антонио, Хюстън, Форт Уърт, Вашингтон (Kennedy Center),на прочути форуми, като Orcas Island Chamber Music Festival, Franz Liszt Festival в Балтимор, и много други. Виктор Вълков изнася рецитали в САЩ, Япония, Германия, Италия, Гърция, България и Македония. A голямото японско турне през 2002 го отвежда в Токио, Тояма, Йокохама и Окинава. Виктор Вълков е музицирал като солист с повечето от най-големите български оркестри. През 2007 прави своя дебют със Софийска филхармония .

Дългогодишното приятелство и професионално сътрудничество между Виктор Вълков и Лъчезар Костов през 2009 довежда до техния официален дебют в „Карнеги Хол”, САЩ. През октомври 2011 дуото Лъчезар Костов – Виктор Вълков печели Първа награда и всички специални награди на International Liszt-Garrison Piano and Duo Competition в Балтимор, САЩ. Първият им съвместен компактдиск е издаден от NAXOS през 2011 и е включен незабавно в листите на „Страдивариус Magazine” и „American Record Guide”.

Лъчезар Костов, приветстван от пресата за „изключително чистото си интонационно свирене“, е носител на Първа награда от MTNA Young Artists Competition (2006) и на множество други отличия, като наградата на Cello Award в Kingsville Competition (2005), Първа награда на Hendersonville Chamber Music Competition и Голямата награда на Международния конкурс „Музиката и земята” в България, лауреат е на Texas Music Festival Concerto Competition (2011) и др. През последните сезони виолончелистът осъществява серия концерти в Япония, включително като солист на Филхармоничния оркестър на Hino и Tachikawa, както и рецитали в Sakura Hall и Oji Hall в Токио. През сезона 2012-2013 той се представя в зала „Гевандхаус” в Лайпциг, като солист на Лайпцигския Академичен оркестър и в Oji Hall в Токио (като водач-солист в Симфония концертанте от Прокофиев). От 2013 Лъчезар Костов е постоянен член на Симфоничния оркестър на Сан Антонио, САЩ, а от 2016 г. на елитния Baltimore Symphony Orchestra, чийто концертмайстор е понастоящем.

Българският виолончелист получава титлата „доктор на музикалните изкуства” в Университета Райс в Хюстън, където учи при Норман Фишер. Той притежава дипломи от North Carolina School of the Arts и Yale School of music, като възпитаник на именитите педагози Цви Плесер и Алдо Парисот. Участвал е и в майсторските класове на Йо Йо Ма и Джеймс Ливайн.

Свири на виолончело, създадено от хюстънския лютиер Сам Матюс.

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място в деня на събитието.

Събитието ще се проведе при спазване на всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на Р България.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо” и др.

2,475 total views, no views today