Начало Актуално Пловдивчани честваха 176-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

Пловдивчани честваха 176-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

1 8

9 14

06.01.2024

На 6 януари пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив, пловдивчани честваха 176-тата годишнина от рождението на поета-революционер. Ритуалът, включващ военна церемония, официално слово и полагане на венци и цветя, се организира традиционно от Община Пловдив като част от Културния календар на града, с участието на почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци, комитет „Родолюбие“ и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Строят прие генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон.

Слово за делото и живота на великия българин произнесе д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружество на писателите – Пловдив. Водещ бе актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева, който даде началото на честването с рецитация на стихотворението „До моето първо либе“ от Христо Ботев.

На церемонията присъстваха Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, Областният управител на област Пловдив – инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командващ  Пловдивския гарнизон, Председателят на ОбС-  Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Иван Стоянов, Пламен Панов, Владимир Темелков, Николай Бухалов, кметовете на шестте района на Пловдив, общински съветници, обществения посредник на Община Пловдив, директори на общински предприятия, ПФК „Ботев“ Пловдив и фенклуба на отбора,  представители на общинската и районните администрации, политически партии и обществени организации, медии и граждани. Церемонията завърши полагане на венци и цветя на паметника и изпълнение на Химна на Република България и “Ботев Марш”.

 

Слово за 176-тата годишнина от рождението на Христо Ботев на д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружество на писателите – Пловдив:

 

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми съграждани !

 

Днес отбелязваме 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев-гениален поет, блестящ публицист и вдъхновен революционер. Въпреки краткия си живот и автор само на 20 стихотворения, Христо Ботев се превръща в един от  най-ярките национални  символи на България, а поезията му дава облика на българската литература!

Чест е да съм днес тук, пред паметника на този величав българин, за да засвидетелствам своята почит, признателност и дълбоко уважение .

Застанала на това място, ниско пред високо вдигнато му чело и поглед устремен напред, аз се чувствам така малка, и толкова в началото на един дълъг и стръмен път нагоре, към него, към себе си и към корените си .

Защото скъпи съграждани, Ботев не умря на връх Вола, той самият стана връх към който ние да вървим  с децата си.

С поезията, която ни завеща, с идеите си, саможертвата, към която вървя съвсем съзнателно, той се сля с онзи светъл идеал, който възпя и в стиховете си

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира… “

Днес, обаче аз се питам ,,Свободни ли сме ?’’

Имайки толкова много в живота си, свободни ли сме ?

„Днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: „Атовете се ритат, магаретата теглят. “ казва Ботев

И после  в писмо до Тодор Пеев

В продължение на 8 години аз видях всички наши герои и патриоти и виждам, че големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора.“

Колко от родолюбието, силата на духа, волята и вярата на светлите личности от историята си носим в сърцата си ?

Ние,  малките хора, всеки един от нас, имаме ли куража и силата да вървим към върха, от който ни гледат Ботев, Левски, Караджата, водейки битка с обезличаването на подвига, въоръжени с безкомпромисната си вяра и отдаденост към род и Родина

За да я има България, каквато те я сънуваха-свободна и независима !

За да ни има и нас и децата ни, горди и достойни наследници на светлите хора.

Днес ще сведем глави пред Ботев, само за минута и само тук, в мълчание,  с гордост и възхита.

И никога след това с наведени глави !!

С гордо вдигнати глави и с поглед устремен напред, следвайки светлата  диря  на героите трябва да вървим по стръмния път за запазване на националната си идентичност, култура и традиции!

Поклон !

2,695 total views, no views today