Начало Пловдив днес Пловдив сведе глава пред Ботев и загиналите за свободата на България

Пловдив сведе глава пред Ботев и загиналите за свободата на България

С падане на колене и поднасяне на венци и цветя в Пловдив бе почетена паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На церемонията пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина присъстваха кметът инж. Иван Тотев, председателят на Общинския Съвет арх. Илко Николов, народни представители, общински съветници, заместник-кметове, районни кметове и стотици граждани.

В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. Строят бе прието от началника на гарнизон „Пловдив“ бригаден генерал Иван Лалов. Водещ на ритуала бе актьорът Христо Христов.

Слово произнесе носителят на наградата „Пловдив” в областта на изкуството и  културата, раздел „Художествена литература”  за  2013 г. Недялко Славов.

Ето и цялото слово на Недялко Славов:

„Вместо изречени клишета,  правейки помпозни задръжки в гласа си, ще се опитам да кажа няколко  най-обикновени земни  думи за най-първия сред всички нас, живите и мъртви българи – Христо Ботев.

Много неща са сочили звездите  в деня на рождеството му.  Още там е предначертан  краткият ярък  път на неговата звезда. Обърнете внимание на фактите – баща учител, място на раждане -  една от стаите на калоферското училище,  роден от свещена  българска утроба, която дава живот на още осем български деца, мъж, кръстен на нашия Бог Спасител Христос.

Още в самото си появяване на бял свят Ботев ни дава отправните точки за съхраняване на българския  народ – топографията на неговото появяване на бял свят:

 – духовното пространство на училището

 – топографията на свещената утроба на българката от ония времена на събуждащ а се България – родила девет деца,

–Калофер, една от подбалканските  свободни територии  в тъмната османска действителност.

 Това е особено важно, това е спасително важно, това е въпрос на оцеляването на българския народ днес – разрушаван от безпросветност, обезродяване, затъпяван, топящ се и изчезващ като лед в чаша чай, живеещ  със  все по- животинското усещане за липса на свобода и за  тотал контрол на живота и съзнанието.

 Много са стъпките на Ботев, които съвпадат със стъпките на нашия бог Христос. Така както и той е подготвял своето тяло за разпятието си , и Ботев е подготвял себе си  за своето възкачване– за Христос се говори за оня неясен период в живота му, който се губи някъде из Индия, Ботев  подготвя своя дух за свобода из  чуждите земи на  Русия и Румъния. И двамата преодоляват границите на различни светове, за да влезат в териториите на физическата си гибел.

Единият по време на Пасха влиза в безбожния Йерусалим, другият преплува Дунава, за да стъпи на поробената си земя.

Единият тръгва по Виа Долороса към Голгота с кръста на гръб, другият тръгва към връх Вола за своето разпятие.

Единият умира и възкръсва на 28.

 Другият умира и възкръсва на 33.

 Двамата с едно име.

Останалото е мълчание и падане на колене“.

5,732 total views, no views today