Начало Пловдив днес Пловдив се преклони пред живота и делото на Христо Ботев

Пловдив се преклони пред живота и делото на Христо Ботев

botev_chestvane

С тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина пловдивчани отбелязаха 168-годишнината от рождението на поета-революционер.

По традиция в организираната от Община Пловдив церемония участваха представителен взвод от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. Строя прие бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили“.

„С огъня на думите си Христо Ботев запали клада, на която с възторг и преклонение пред род и родина той положи младия си живот. Безсмъртните му послания и до днес са зов за свобода, справедливост, независимост и солидарност“, подчерта председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева в словото си за живота, безсмъртното дело и гениалното творчество на Ботев.

На честването присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-областният управител Владимир Маринов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, народни представители, общински съветници, районни кметове, заместник-кметове, общественици, много граждани от различни поколения, които се преклониха пред великия българин и положиха венци и цветя в знак на почит и признателност.

По-рано кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и другите официални лица присъстваха на архиерейската литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай за Богоявление, освещаването на бойните знамена, литийното шествие и Богоявленския водосвет на брега на река Марица.

6,318 total views, no views today