Начало Пловдив днес Слово за Христо Ботев на Снежана Фурнаджиева, Председател на Дружество на пловдивските художници

Слово за Христо Ботев на Снежана Фурнаджиева, Председател на Дружество на пловдивските художници

Уважаеми г-н Кмет на гр. Пловдив,

Уважаеми г-н Зам. областен управител,

Уважаеми представители на парламентарните групи,

Уважаема г-жо Председател на Общински съвет,

Скъпи съграждани,

       Преди 168 години на този ден на българския небосклон изгря ярка звезда. Роди се непокорният дух с магическо излъчване – Христо Ботев. Този дух, с делата и поезията си, се превърна в символ на възвишена любов, изгаряща омраза, сила, родолюбие и отдаденост на майка България.

Изящното му слово и самопожертвователно дело вградиха в българската историческа памет и култура високи ценности и духовност. А словото на великите личности ехти високо и прескача границите на своето време, буди човечеството с истини, създадени със сърцето. С огъня на думите си Христо Ботев запали клада, на която с възторг и преклонение пред род и Родина, той положи младия си живот. Безсмъртните му послания и до днес са зов за свобода и справедливост, независимост и солидарност.

     Роден в робство, младият Ботев утвърди пророчески идеята за европейското бъдеще на България: “…бъдеще светло…редом с другите славяни“. Но като истински символ на Възраждането, 28 годишният мъдрец ни напътства да вземем от Европа „…само необходимото…без да подражаваме сляпо…това би било пагубно за България“, защото „…нашият народ има свой собствен живот, особен характер, особена физиономия, която го отличава като народ“. Пророческите му идеи са в основата на отстояване на националния ни интерес, защитават ценностите на европейското и световно развитие. Ботевата присъда разтърсва заспалата ни съвест и угоден живот „…няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество“.

Неповторимата красота на творчеството му се превърна в трибуна, а величавата му саможертва  -  в  завет  за  поколенията, за които България е съдба. И кой друг би възкликнал така чисто и възвишено: „но…стига ми тая награда – да каже нявга народът: Умря сиромахът за правда, за правда и за свобода“. Слял в едно слово и дело, Ботев мечтае не само за свободна, но и за справедлива България. Думите му са така истински и общочовешки, че сякаш са писани днес. Като днешен звучи призивът му за промяна „…от отчаяние към действие, от действие към свобода и един по-добър живот…“ Или мъдрото му и обезоръжаващо „свестните у нас считат за луди“. И сега имаме нужда от тези луди, смели и готови да изградят новия образ на България.

Харизматичен в борба със стихиите, побратим на самодивите, Христо Ботев е вдъхновявал и вдъхновява не един творец с огненото си сияние и пронизващ поглед. Но е трудно да се издигнем до неговото чувство на отдаденост и действен хуманизъм. Днес живеем в друг свят, различен със своите предизвикателства и се опитваме да се съизмерваме с него – символът на българската Голгота. Но готови ли сме да поемем по страшния път към своята Околчица?

    Днес повече от всякога имаме нужда от Ботев, за да заявим смело и безкомпромисно своята позиция, освободена от пристрастия, лобита и влияния, основана на истинските интереси на България! Има ли го днес този велик българин, който да поведе България в правилната посока и да викне съдбовно:

      „Живи или мъртви, ние ще бъдем!“

        За нас е чест и привилегия да споделяме и следваме демократичните ценности и хуманни идеали на Христо Ботев. Жива е и социалната ни чувствителност, непримиримост и национална гордост, завещани от него. Младото ни поколение, с вяра и надежда за добро, взема от огъня на Ботев, за да го носи в сърцето си с високо вдигнато чело навсякъде по света.

    Да го следваме заедно и да помним, че свободата, справедливостта и човеколюбието са достойни за саможертва.

    Поклон!

                                                                                                                                                               06.01.2016 г.

11,941 total views, no views today