Начало Пловдив днес Пловдив с награда от Международното изложение „Културен туризъм“

Пловдив с награда от Международното изложение „Културен туризъм“

Община Пловдив спечели наградата за оригинален експозиционен щанд на Десетото Международно туристическо изложение „Културен туризъм“, което се проведе в края на миналата седмица във Велико Търново. Новината съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той подчерта, че общината получава този приз за втори пореден път. Миналата година щандът представяше римското наследство на града, а тази година – Античния театър, преливайки към прекрасните възрожденски къщи в Стария град.

Превръщането на Пловдив в популярна културна дестинация е цел на нашето управление, подчерта още веднъж кметът. Той уточни, че се работи по много мерки в тази насока, а участието в подобни форуми е една от тях. Културният календар, презентациите, публикациите в медиите са важни и се отразяват върху постигането на тази цел, допълни инж. Тотев и съобщи, че 2012-та година е завършила с 25 %-тен ръст в нощувките в Пловдив.

Над 300 процента пък се е увеличил интересът към туристическите обекти в Стария град. Справка на Архитектурен институт „Старинен Пловдив“ показва, че приходите от посещения на туристи през първото тримесечие на тази година са 11 063 лева при 3700 лева за същия период на 2012-та.

Надяваме се тази радваща тенденция да се запази в бъдеще, сподели кметът инж. Иван Тотев. Той съобщи и други предстоящи инициативи, свързани с развитието на туризма в Пловдив. На 1-ви май отваря врати магазинът на Римския стадион, който работи и като информационен център. Приключва и работата по проекта за втория етап от реконструкцията на Античния стадион на Филипопол.

5,836 total views, no views today