Начало Пловдив днес Представиха първата книга за историята на Община Пловдив

Представиха първата книга за историята на Община Пловдив

В препълнената зала „Съединение“ на Историческия музей снощи бе представена първата „История на Община Пловдив /1878-1989/“. За премиерата на книгата в емблематичната за града ни зала се събраха настоящият кмет инж. Иван Тотев и неговите предшественици Гарабед Томасян, Спас Гърневски и Славчо Атанасов, наследници на кметовете Христо Мишев и Божидар Здравков, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, заместник-кметове, районни кметове, общински съветници и много личности, свързани с обществения живот на Пловдив.

Историческият труд на авторите гл. ас. Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив, Александър Пижев – завеждащ отдел „Българско Възраждане“ и д-р Видин Сукарев – завеждащ Музеен център за съвременна история, бе представена от доц. д-р Василка Танкова от Институт за исторически изследвания при БАН.

За година и половина тримата автори са успели да съберат най-важното и най-интересното за Пловдив в 280 страници, като през това време са изследвали над 100 хиляди страници архивни документи.

От дълги години събирането на материали и написването на история на общината стои на дневен ред. Още в края на 19 век общинските управи започват издаването на сборници с правилници, наредби и заповеди, които не само да бъдат в полза на гражданите, но и да улеснят бъдещите изследователи. Едва през 2012 година обаче пред Регионалния исторически музей е поставена цел за написване на история на Община Пловдив.

„В основата на написването на всяка една книга стои идеята, а тя е на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев. Той постави само две условия – книгата да е четивна и да съдържа богат снимков материал“, сподели Стефан Шивачев.

В емоционално приветствие кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подчерта, че „История на Община Пловдив /1878-1989/“  със сигурност ще бъде настолно четиво на настоящите и бъдещите управленци на града ни. „Не можеш да управляваш един град, ако не го познаваш“, категоричен бе кметът и допълни: „Оказа се обаче, че няма събрани материали за историята на общината, за погледа през общинското управление, за това кои са задачите, успехите и грешките на кметовете през различните периоди. За това бе важно да се напише историята от гледна точка на общината, защото целият живот на града и неговото развитие минават през тази институция.“

Пловдив е прекрасен град, с прекрасна история. Тази книга е за всички, които го обичат, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и благодари на общинските съветници, които единодушно гласуваха предложението му за отпускане за средства за написването и издаването на „История на Община Пловдив /1878-1989/“.

Премиерата в зала „Съединение“ на Историческия музей започна с прекрасните изпълнения на талантливите момичета от Общински хор „Евмолпея“, които бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

8,042 total views, no views today