Начало Актуално Резидентната програма за артисти на Община Пловдив отваря нова покана

Резидентната програма за артисти на Община Пловдив отваря нова покана

ContextAiR_MA_ver1

03.02.2022

С ново име, визуална идентичност, резидентен център и екип от експерти през 2022 г. общинската програма се отваря за международно участие.

СontextAiR е насочена към създаване на нови произведения, партньорства, намеси в публично пространство, вдъхновени от града и от неговата еклектична смесица между антична история, соц наследство и съвременна реалност.

Програмата предлага пълна стипендия, с осигурени разходи за престой и за продукция на произведения, както и осигурени жилищни и работни пространства в уникален с архитектурата си резидентен център в покрайнините на Пловдив.

Екипът на резидентната програма включва признати професионалисти на културата. Куратор е Светлана Куюмджиева, позната като арт директора на Европейската столица на културата, която има над 20 години опит в различни частни и обществени културни институции в България. Координатор на програмата е Ваня Грозданова – арт мениджър и куратор, активна в полето на съвременните артистични практики от местната културна сцена. Домакини на резидентния център са двама познати и изявени пловдивски артисти - Ева Петкова и Саркис Нерсесян.

Визуалната идентичност на програмата е изготвена от Студио ПУНКТ, а снимките, с които се популяризира града, са на Минко Михайлов.

През 2022 г. програмата е с по-широк периметър и е насочена към професионалисти в сферата на: Визуални изкуства (вкл. дигитални медии)Театър и пърформансАрхитектура и скулптураМузика и танц. Допустими и окуражавани са кандидатури във всяка от изброените категории, фокусирани към Социални иновации и общностни проекти, както и Художествена практика в публично пространство.

За резиденцията се кандидатства с портфолио и автобиография, които представят предишен опит на кандидатите, както и с неограничен брой предварителни проекти, като се поощряват предварителните проучвания на града и неговата история. Предварителните проекти са основа, която се развива по време на резидентния престой.

Тази година Община Пловдив осигурява условия за творчески престой до 6 седмици за всеки от селектираните артисти, в зависимост от конкретното предварително предложение.

Отворената покана е със срок до 20 март 2022 г. и вече е обявена на сайта на Община Пловдив и в социалните канали на резидентната програма:

Facebook @ContextAiR

Instagram @contextplovdiv

https://bit.ly/3olfeSg

2,360 total views, no views today