Начало Актуално Старт на записванията в единадесетото учебно издание на Модерна академия на изкуствата „Синдикат”

Старт на записванията в единадесетото учебно издание на Модерна академия на изкуствата „Синдикат”

Публични изпити Синдикат

03.02.2022

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” стартира записванията за своята нова, единадесета, учебна година. Това става след нулевата епидемиологична 2021-ва година и след като „Сдружени пловдивски творци“ със своя проект за 11-ти път спечели проект – част от Културния календар на Пловдив.

Тази учебна година е планирана да бъде във времето между месеците март и юни, 2022. Заниманията ще са присъствени, при спазване на всички изисквания. Преподавателите и ръководството имат готовност да използват в учебния процес онлайн ресурси и платформи в случай на нужда.

В Академията могат да се включат безплатно ученици от 8-ми до 12-ти клас. Записванията стават чрез сайта https://academy.bg/ , където могат да се видят условията за записване, темите на програмите, биографиите на преподавателите. Крайният срок е 28-ми февруари.

Програмите са осем – „Творческо писане”, „Графичен дизайн и фотография”, „Модерна музика”, „Съвременни визуални изкуства”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, „PR и реклама в областта на изкуствата“ и новата – „Културен туризъм“. Преподаватели са проф. д-р Галина Лардева, Александър Секулов, Ина Иванова, Анета Русковска, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска, Евгений Тодоров.

Всички програми са актуализирани, всяка една от тях предлага новости. В програмата „Модерна музика“ като гост-лектор ще се включи Васил Върбанов.

Учебното съдържание е уникално за България и Европа, програмите са разработени специално за проекта. Всички теми надграждат училищните програми и не са засегнати в тях, ориентирани са към най-съвременните достижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българските достижения на съвременното изкуство.

В обучението се използват съвременни иновативни и интерактивни методи на преподаване – електронни ресурси, видео материали, уъркшопове, практически занимания, тренинги, игри, работа в група, сюжетно-ролеви игри, кооперативно обучение, проекто-базирано обучение, посещения на ателиета и културни събития. По време на учебния процес няма оценки, но учебният процес във всяка програма завършва с индивидуални или групови проекти по темите на съответната програма – разработване на инструменти за мислене, изложба, презентации за различни стилове в изкуството, снимане на кратки любителски филми, писане на есета, разработка на проекти и други.

Всеки курсист получава документ – Удостоверение, за премината съответна програма. Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети.

Учениците, обхванати в проекта, са от пловдивските средни училища и гимназии. Специално внимание тази година ще се отдели към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги „Княгиня Мария-Луиза“. От изключителна важност, именно в контекста на COVID-19, е участието на младите хора в програмите, свързани с културата, модерното мислене, комуникациите – като място, в което те намират смисъл, активност и позитивно развитие в нелеката обстановка на световна пандемия.

Проектът се реализира от 2011 година с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно десет учебни години, през които са завършили     1 338 ученика. Събитията на Академията са достигнали до над 1 000 000 души в Пловдив и страната.

„Модерна академия на изкуствата „Синдикат” е част от усилията в Пловдив да се създаде и възпита младо, модерно, образовано поколение; креативна, образована и активна публика, млади творци и мислители.

Пикасо е казал: „Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне“. Това, което се постига в рамките на часовете на Академия „Синдикат“, е именно това – да се развие творческото и критичното мислене и практика у всеки млад човек.

 

 

***

 

Проектът „Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ се изпълнява с финансиране от Община Пловдив и собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци“.

 

За повече информация:

 

Анета Русковска, 0887 748 622

Директор

www.academy.bg

2,507 total views, no views today