Начало Актуално Стотици пловдивчани почетоха 146-тата годишнина от Освобождението на България и Националния празник – 3 март

Стотици пловдивчани почетоха 146-тата годишнина от Освобождението на България и Националния празник – 3 март

10 11

12 24

03.03.2024

С тържествена военна церемония пред паметника на цар Александър II на Бунарджика,  молебен в катедралния храм „Успение Богородично“, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, панихида за загиналите за свободата на България герои на Паметника на опълченците на Централни гробища, Пловдив почете Националния празник на България – Трети март и 146 години от Освобождението на България от османско владичество. Членовете на комитет „Родолюбие“ в униформи и носии и тази година поведоха пловдивчани в „Поход на свободата“ до върха на Бунарджика, под знамената на българското опълчение. Стотици пловдивчани изкачиха хълма, за да почетат героите, загинали за Освобождението на България и да развеят българския трибагреник.

Пред паметника на Александър II  присъстваха Кметът на Община Пловдив – Костадин Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народният представител Радомир Чолаков, Областният управител на област Пловдив – д-р инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Женя Петкова, Пламен Панов, Савина Петкова, Ангел Славов, Иван Стоянов, Николай Бухалов, кметове и заместник-кметове на шестте пловдивски района, общински съветници, Общественият посредник на община Пловдив Борислав Стаматов, представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, представители на политически партии, обществени организации, медии и граждани.

Тържественият военен строй бе приет от генерал – майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив. Официално слово по повод  146-та годишнина от Освобождението на България произнесе инж. Любозар Фратев – носител на отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ за изключителен принос в областта на обществения и културен живот на града и грижа за неговите граждани. Преди него, Христо Христов направи пламенна рецитация на „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов, каквато е традицията на този ден от дълги години.

В церемонията по полагане на венци и цветя участваха представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър, членовете на Комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“. Положени бяха венци и цветя от държавни и общински институции, политически партии, почетни консули, сдружения, военни формирования, студентски организации, учебни заведения, патриотични организации, движения и клубове, както и от стотиците признателни граждани. С падане на колене и минута мълчания присъстващите официални лица, военни и граждани почетоха паметта на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

В 13.30 часа на паметника на Опълченците в Централен гробищен парк, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, заедно със свещеници от Пловдивската Света митрополия, отслужи панихида. Във войната, дарила на измъчения български народ чаканата 500 години свобода, са участвали около 7000 български опълченци, които под Самарското знаме са водили люти боеве на Шипка и други места на кървави сражения. След църковния ритуал бяха положени венци и с падане на колене и едноминутно мълчание, бе отдадена почит към опълченците.

Тази вечер от 18.30ч. на пл. „Централен“ започва Тържествената проверка – заря по повод Националния празник, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Тя ще бъде ръководена от генерал –майор Явор Матеев, който ще произнесе слово. В ролята на диктор на проверката – заря ще влезе актьорът Петър Тосков.

По повод празника, Община Пловдив организира два концерта за гражданите и гостите на града на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“. На обяд концерт изнесе една от пловдивските емблеми – Биг Бенд Пловдив с  диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян. Вторият концерт е на Представителния духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

2,179 total views, no views today