Начало Актуално С тържествена заря-проверка приключиха честванията по случай 3 март в Пловдив

С тържествена заря-проверка приключиха честванията по случай 3 март в Пловдив

DSC_5152 DSC_5215

03.03.2024

С тържествена заря-проверка на площад „Централен“ завършиха честванията по повод Националния празник на България. Участие в нея взеха военни формирования от пловдивския гарнизон, а официално слово произнесе командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„В дни като днешния ние всички трябва добре да съзнаваме, че Освобождението не е еднократен акт, а дълъг исторически процес. Че свободата е преди всичко дълг и отговорност за всеки един от нас към днешния и утрешния ден на България. И нека всеки наш бъдещ ден бъде озарен с гордостта и отговорността, че България е една от най-древните държави в Европа, че нашият народ е малък, но смел и непреклонен, преминал през жестоки страдания, но постигнал и велики победи“, заяви в речта си генерал-майор Явор Матеев.

Сред присъстващите официални лица бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, Н. В. Пр. пловдивският митрополит Николай, зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, общински съветници. Водещ на тържествената заря-проверка бе актьорът Петър Тосков.

Честванията по случай 146-ата годишнина от Освобождението на България започнаха сутринта с молебен в катедрален храм „Успение Богородично“, отслужен от Н. В. Пр. пловдивският митрополит Николай, и продължиха с тържествено честване пред паметника на руските освободители и панихида за загиналите български опълченци на Централни гробища.

 

2,238 total views, no views today