Начало Актуално Тракия икономическа зона се включи в световна нидерландска партньорска мрежа

Тракия икономическа зона се включи в световна нидерландска партньорска мрежа

1.Срещата със зам.-кмета Стоянов (2)

26.06.2023 г.

Представителите на EIPO се срещнаха със зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, посетиха завода на Милара Интернешънъл и пловдивския филиал на ТУ-София

Високотехнологични индустриални паркове и интелигентни градове, възобновяеми енергийни ресурси и съхранение на енергия, участие в европейски програми, трансфер на ноу-хау и опит в професионалното образование и обучение от Нидерландия в България са част от областите на сътрудничество, за които бе сключен днес Меморандум между Тракия икономическа зона /ТИЗ/ и EIPO Айндховен. От името на ТИЗ подписа инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на най-мащабния в Източна Европа индустриален парк, от нидерландска страна подписи сложиха съоснователите и директори на EIPO Йост Хелмс /Joost Helms/ и Питър Портайне /Peter Portheine/.

Нидерландската иновационна екосистема на Brainport Eindhoven е изградена върху наследството на Филипс /Philips/. EIPO подкрепя интелигентните градове, индустриалното развитие, маркетинга, привличането на инвестиции, създала е световна партньорска мрежа в Европа, Азия и Америка. Нидерландската организация акцентира върху сътрудничеството общини – правителство – академични среди – индустрия. Затова на срещата присъства и проф. Въльо Николов, директор на филиала на Технически университет – София в град Пловдив. „Можем да стартираме с пилотен проект по подходяща европейска програма“, конкретизира следващата стъпка Питър Портайне. „За това ще ни помага присъстващата тук Елена Велчева, която е единствената българка в екипа на партньора на EIPO – BABLE Smart Cities“, посочи г-н Портайне. BABLE е организация, която обединява технологии и иновации, за повишаване стандарта на живот в градовете и регионите. Тя е създадена след отделяне от Fraunhofer Research Society, най-голямата научна общност в Европа с практическа насоченост.

ТИЗ е известна като успешния пример за публично-частно партньорство в България и като първата в Европа система от индустриални предприятия, стремящи се към намаляване на емисиите на парникови газове, подчерта в опознавателния разговор с нидерландците инж. Панчев. Зоната бе посочена от Европейския парламент като един от 6-те примера на континента за добри практики в трансформация към климатична неутралност.

Инж. Панчев изказа благодарност на представителите на посолството на Кралство Нидерландия в България за тяхното ценно посредничество при сключването на Меморандума – заместник-посланикът Юриен ван дер Хорст и търговския и икономически съветник Моника Николова. От екипа на ТИЗ в разговорите се включиха Катя Стайкова, директор на едноименния клъстер, инж. Емил Янков – директор „Бизнес развитие“ и Мартин Панчев – BIM експерт.

Нидерланците посетиха и пловдивския филиал на ТУ-София. Те разгледаха и завода на „Милара Интернешънъл“, българският лидер в полупроводниковата индустрия, индустрията, която създава така дефицитните чипове.

След това те се срещнаха и със зам.-кмета по бизнес развитие Стефан Стоянов, с когото обсъдиха допълнителни възможности за партньорство в областта на бизнес иновациите.

„Стратегическите ни планове за развитие на региона са да търсим повече международни партньорства в областта на високите технологии и създаването на R&D центрове, които да са в помощ на местния бизнес“, заяви Стоянов.

Зам.-посланикът на Кралство Нидерландия в София Юриен ван дер Хорст посочи, че една от основните идеи за посещението в Пловдив, и в частност „Тракия икономическа зона“, е да бъде засилено сътрудничеството между България и Нидерландия.

1.Срещата със зам.-кмета Стоянов (1)Подписването на Меморандума ТИЗ- EIPO(1) Подписването на Меморандума ТИЗ- EIPO(2)
Подписването на Меморандума ТИЗ- EIPO(3)
Посещението в Милара Интернешънъл

2,669 total views, no views today