Начало Актуално Финална пресконференция за проект за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив

Финална пресконференция за проект за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив

На 27 юни от 11:00 ч. в Малка конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив ще се проведе финална пресконференция по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве, изпълняван от Община Пловдив и финансиран по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) и „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР).

Екипът на проекта ще представи постигнатото през периода на изпълнение на дейностите. Проектът цели подобряване качеството на живот и намаляване на бедността и социалното изключване на хора от уязвими етнически общности в Община Пловдив чрез прилагане на интегриран подход за включване в пазара на труда, достъп до образование и обучение, както и достъп до социални и здравни услуги.

Срокът на изпълнение на проекта е 07.07.2021 г. до 30.06.2023. Общата стойност на проекта е 1 563 955,71 лв. – 373 932.38 лв. предоставени от ОП НОИР и 1 190 023.33 лв. от ОП РЧР.

Едната част от дейностите по проекта, финансирани от ОП РЧР, се фокусират върху социално-икономическа и здравна интеграция на уязвимите етнически малцинства в Пловдив. Създаден е проектен екип от 3-ма трудови медиатори, 2-ма мениджъри на случай и 1 психолог. Екипът е идентифицирал и работил с 554 потребители за консултиране, регистриране в „Дирекция бюро по труда – Пловдив“, преминаване на безплатни обучения или включване в субсидирана по проекта заетост.

Активно се работи с потребителите за включването им в регистъра за настаняване в социални жилища на Община Пловдив, които в момента се изграждат на ул. „Владая“.

По проекта са предоставени oбучения за придобиване на професионална квалификация или ключова компетентност на 131 лица: 4 мотивационни обучения с 39 лица; 6 обучения за общуване на роден език с 62 лица; 2 обучения за дигитална компетентност с 20 лица; 2 обучения за част от професия „озеленител“ с 10 лица.

По този компонент Община Пловдив работи тясно с двама партньори: Общинско предприятие „Градини и паркове“ са в ролята на работодател за субсидирана заетост. В предприятието са включени 54 лица от целевата група.

Другият партньор по този компонент е Общинска фондация „Пловдив 2019“, отговорен за подобряване на достъпа до здравно-социални услуги чрез работа на  терен и здравно-просветни кампании. Към момента са проведени 8 големи здравни кампании с 342 потребители. Проведени 18 срещи на клуб „Информиран днес, отговорен утре“, в който са разисквани въпроси от здравна тематика на отминалите кампании. Извършени са и 22 консултации на екипа с психолога по проекта.

Проведени са и дейности, свързани с развитие на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи. Дейността включва идентифициране и обучение на 40 местни лидери в общностите на кв. Столипиново и Шекер махала.

По компонента за образователните дейности, финансиран от ОП НОИР, партньори на Община Пловдив са десет учебни заведения в етническите райони на Пловдив: СУ “Н. Геров“, НУ “К. Нектариев“, ОбУ “П. Славейков“, ОУ “П. Волов“, детските градини “Лилия“, “Наталия“, “Маргаритка“, “Родина“, “Биляна“ и “Щастливо детство“.

Организирани са ежеседмични извънкласни дейности по български език, изобразителни изкуства, музика и спорт в изброените учебни заведения, като във връзка с това са наети учители и образователни медиатори. 320 деца са взели участие в допълнителните извънкласни дейности и са постигнали устойчиви резултати в дейности за езикова подготовка, творчески дейности и спорт. Отделно 352 деца са посетили театрални и оперни постановки, а 112 деца са посетили музейни експозиции.

1,823 total views, no views today