Начало Събития Ученици отбелязаха Международния ден на птиците

Ученици отбелязаха Международния ден на птиците

В района на Гребна база в парк „Отдих и култура” на 1-ви април по атрактивен и забавен начин бе отбелязан Международния ден на птиците под надслов ”Градска експедиция за наблюдение на птици в Пловдив”.

С много пролетно настроение премина програмата, организирана от Дирекция „Екология и управление на отпадъците” при Община Пловдив в партньорство с представители на Българско Дружество за Защита на Птиците.

България е на второ място в Европа по многообразие на видове птици, а тяхното опознаване е най-вълнуващо и запомнящо се сред местообитанията им. Това, и още много други интересни и любопитни факти за птиците, научиха днес  деца от СОУ „Патриарх Евтимий”, ОУ„Димитър Талев”, СОУ „Св.Софроний Врачански“ и ОУ „Душо Хаджидеков”, които се включиха в „градската експедиция”. Пътешествието на децата започна с наблюдение на птици по течението на р. Марица чрез стативни бинокли. Следваше беседа за живота на птиците край р.Марица, в Пловдив и в България. Наученото и видяното, децата претвориха в  рисунки на местни пернати видове, а занимателната викторина провокира активното им участие.

В края на експедицията, малките пътешественици получиха стикери, определители за птици и хранилки, които с одобрението и помощта на своите учители да поставят на подходящо място в двора на училището си. Освен с много приятни изживявания и нови знания децата си тръгнаха и със знакови тениски и лакомства от Дирекция Екология,  и почетни грамоти за участие в мероприятието от Кмета на Община Пловдив. На финала на празника, всяко дете изрисува тематично свое послание върху балони, които полетяха съвсем като птици.

Децата и възрастни, присъединили се към мероприятието, попълниха анкети за номиниране на птица-символ на град Пловдив. Тази анкета ще бъде предложена за попълване и от много пловдивчани, а самия конкурс за птица – символ на нашия град, очаквайте скоро.

 Рисунките на децата ще украсят фоайето и кабинетите в сградата на Дирекция „Екология”.

7,041 total views, no views today