Начало Пловдив днес Санират 28 училища и детски градини по фонд „Козлодуй”

Санират 28 училища и детски градини по фонд „Козлодуй”

Спечеленият по фонд „Козлодуй” проект на Община Пловдив е на финалната права, съобщи кметът на града инж. Иван Тотев.

 В 28 училища и детски заведения ще бъдат осъществени мерки по енергийната ефективност на стойност 8,5 млн. лв., като 50 на сто от средствата са безвъздездна помощ от фонда.

 Анонсираме предстоящото изпълнение на проекта още сега, за да могат заинтересованите фирми да се подготвят, заяви заместник-кметът инж. Димитър Кацарски.

 На 5 април едновременно на сайта на общината и на сайта на Европейската банка за възстановяване и развитие, която отпуска финансирането, публикуваме тръжната документация, така че в срок до 25 май заинтересованите фирми да имат възможност да подготвят документи и да участват в откритата процедура.

 28-те сгради са разделени на 5 лота. Когато сме готови с избора на изпълнители, ще направим график, по който всяко детско или учебно заведение да знае началните и крайни дати на съответния ремонт, обясни инж. Кацарски.

 С реализирането на този проект освен че ще подобрим условията в много от пловдивските градини и училища, ще намалим и един от най-големите разходи на общината, какъвто е отоплението с течни горива, подчерта инж. Иван Тотев. Опитът от санирането на всички учебни и детски заведения в район „Източен” също по фонд „Козлодуй” е показал около 60-процентно намаление на разходите за отопление. В ЦДГ „Детелина” например те са паднали от 15 хиляди на 4 хил. лв., посочи кметът.

7,205 total views, no views today