Начало Пловдив днес Фонтанът пред общината в червено за Деня на доброволното кръводаряване

Фонтанът пред общината в червено за Деня на доброволното кръводаряване

Водата в емблематичния фонтан с пеликаните в центъра на Пловдив бе оцветена в червено  по повод 14-ти юни – Деня на доброволното кръводаряване, чрез който светът отбелязва даряването на кръв от доброволни неплатени кръводарители, които всекидневно спасяват живота на нуждаещите се.

Община Пловдив подкрепи проекта на Организацията на таласемиците в България и Българския алианс за кръводаряване, чиято идея е фонтаните на централни места в Пловдив и други големи градове да бъдат оцветени с червена боя с цел поощряване на доброволното кръводаряване в страната ни.

За нас е голяма чест да се включим в отбелязването Деня на доброволното кръводаряване и след като получихме предложението без колебание решихме, че тази инициатива трябва да достигне до повече граждани, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Има страни в света, които задоволяват над 99 процента нуждите си от кръв посредством доброволно безвъзмездно кръводаряване, докато този процент в България е 25. Имаме много още да вървим към тази култура на кръводаряването и смятам, че с подобни публични инициативи можем да ангажираме хората и да променим мисленето, тъй като на всеки от нас в живота му се е случвало да има нужда от кръв за себе си или свой близък, каза още кметът инж. Иван Тотев.

Световната здравна организация си е поставила за цел до 2020 година всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволно и безвъзмездно кръводаряване, което единодушно е признато за най-безопасно. Надеждите на организаторите са осъществяването на този уникален проект, който постигна огромен успех в Румъния, да намери отзвук и сред българската общественост.

 

7,104 total views, no views today