Начало Събития Лучано ди Мартино дирижира впечатляващ спектакъл на Пловдивската опера

Лучано ди Мартино дирижира впечатляващ спектакъл на Пловдивската опера

30-то издание на Оперния фестивал на Античния театър ще бъде открито на 19 юни с премиерата на „Атила“ от Джузепе Верди. Диригент-постановчик на една от най-драматичните опери на Верди е маестро Лучано Ди Мартино.  Спектакълът се реализира със съдействието на Община Пловдив и Италианския културен институт в София. Юбилейните Вердиеви вечери тази година са в подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.

Лучано Ди Мартино завършва дирижиране в Университета за музика и театър в Хамбург през 1996 г., след което специализира в Академия Киджана в Сиена, Италия с големите диригенти Иля Мусин, Мюнг-Вун Чунг  и Валери Гергиев.

Започва кариерата си в Германия, но многобройните му творчески ангажименти като диригент и постановчик го отвеждат до водещи музикални театри в САЩ, Европа и Израел, между които Щаатсопер Хамбург и Мариински театър в Санкт Петербург. През годините, маестро Лучано Ди Мартино е име в програмата на редица известни фестивали в Италия и Швейцария. Гастролирал е в Русия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Германия, Австрия и САЩ. През 2011 г. поставя „Любовен еликсир“ на Доницети с Ана Нетребко и Ервин Шрот, а през 2012 „Мадам Бътерфлай“ в Операта в Тел Авив.

В България, Лучано Ди Мартино работи с Оркестъра на ФМ Класик,  като е дирижирал спектакли в почти всички оперни театри. През 2004 организира и дирижира концерта, посветен на 90 години от рождението на Борис Христов, а през 2006 г. – Реквиема на Верди в памет на Гена Димитрова.

Маестро Ди Мартино ще дирижира и гала концертът на 5 юли.

7,806 total views, no views today