Начало Събития „Дни на музиката в Балабановата къща“ представят знаменит пловдивски виолист

„Дни на музиката в Балабановата къща“ представят знаменит пловдивски виолист

На 21 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща пловдивската публика ще има щастието да се наслади на музицирането на изключителния виолист Румен Цветков! Възпитаник на пловдивското музикално училище, от миналата година той заема поста на соло виолист в Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на световноизвестният маестро Зубин Мета.

 Румен Цветков се радва на все по-голяма популярност у нас и в чужбина и до момента е свирил в повече от 35 държави на 4 континента в едни от най-известните зали в света –  Карнеги Хол (Ню Йорк), Моцертеум (Залцбург), Дворецът за Изящни изкуства (Мексико Сити), Берлинската Филхармония, Чикагската Филхармония, Дисни Хол (Лос Анджелис), Зала България и много други. Свирил е под диригентството на Зубин Мета, Рикардо Tайи, Бърнърд Хайтинк, Мюнг Вун Чунг, Кент Нагано, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт.

 Инструментът, на който музицира е изработен от Симон Шодлер през 1785 година и се нарича „Тhe Time“ (Времето).

 В концерта на 21 юни партньор на Румен Цветков ще бъде изтъкнатата пианистка Елена Чолакова, която също е възпитаник на  НУМТИ „Добрин Петков”. Тя продължава музикалното си образование в САЩ в престижния Northwestern University в Чикаго. От 2010 г. е назначена за преподавател по пиано и камерна музика в Emory University в Атланта, а през 2011 г. се присъединява към състава „Атланта Чамбър Плейърс”, съставен от членове на Атланта Симфони Оркестра. Елена Чолакова е член на общността на изявените музиканти „Pi Kappa Lambda”.

 Билети за концерта могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg и в залата преди концерта.

6,217 total views, no views today