Начало Актуално Хор „Ангел Букорещлиев“ поздрави пловдивски ученици за Деня на будителите

Хор „Ангел Букорещлиев“ поздрави пловдивски ученици за Деня на будителите

3 6

02.11.2023

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ по традиция гостува на училища в града в навечерието на Празника на народните будители. Тази година учениците и учителите в Основно училище „Христо Ботев“ слушаха с внимание песни – символи на българската духовност и родолюбие: „Благослови, душе моя“ , „Хубава си, моя горо“ , „Я, кажи ми, облаче ле бяло“ и ред други.

„Усещането винаги е незабравимо пред светлината на чистите и жадни за знания детски очи! – описва преживяното диригентът Илиян Тиганев. – В такива моменти си казваш: „Има бъдеще за България!“

В ОУ „Христо Ботев“, Денят на народните будители се отбелязва с особено тържество, включвайки и нашите най-малки, но най-любознателни приятели. Усещането винаги е незабравимо, гледайки тези чисти и жадни за знания детски очички, които с нетърпение чакат да научат повече за нашата история и култура. Това е момент, който ни напомня, че бъдещето на България лежи в ръцете на тези млади ученици. Емоцията от обединеното пеене и изразяване на патриотични чувства сред учениците и учители създаде вълнуваща обстановка. Този обмен на емоции и идеи придава усещането, че има бъдеще за България, и че образованието и културното наследство са тези магически инструменти, които ще ни водят напред. В този контекст се проведе и концертът посветен на Деня на народните будители. Въпреки, че за нашите колеги-хористи този ден е работен, те се ангажират с усмивка и страст да представят музикалното наследство на България. Техния ангажимент и талант ни навеждат на мисълта, че дори в заетия си график, намират време да споделят песенния момент. По време на този специален ден, ние честваме не само народните будители, но и всички учители и преподаватели, които продължават тяхната мисия да разпространяват знание и вдъхновение. Специални благодарности отправяме към Таня Дачева, община Пловдив и към всички, които участват в тази невероятна инициатива“, разказа още диригентът Илиян Тиганев.

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ подготвя множество значими изяви в последните месеци на годината. Някои от тях са свързани отново с важни дни в националния и международния празничен календар. Други са с имиджов за Хора характер. Подробностите ще бъдат добавени в навечерието на концертите.

Междувременно хористите напомнят, че ще посрещнат радостно и приятелски всеки нов съмишленик, който има желание да допринесе за още по-красивата звучност и пълнота на песенния състав. Разбира се, поканата е отправена към „ всякоя възраст, класа, пол, занятье“, без да се настоява за предишен сценичен опит или нотна грамотност.

Най-старият светски хор в България честити Празника на народните будители на всички българи! И пожелава ревностно следване на духовните завещания, вградено в съвременните ни ценности!

2,718 total views, no views today