Начало Събития Юбилеен концерт 50 години на Балетно студио „Буратино“

Юбилеен концерт 50 години на Балетно студио „Буратино“

Община Пловдив, дирекция „Култура и културно наследство“ и Балетно студио „Буратино“ имат удоволствието да Ви поканят на юбилейния концерт „Една представа за щастие“, музика Жорж Бизе, който се организира по повод честването на 50 години от създаването на Балетната школа.

Концертът ще се състои на 12 април 2017 г., сряда, от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“.

Очакваме Ви!

 

Балетно студио “Буратино” възниква по идея на балетния си педагог Маша Иванова, с цел да бъдат обединени възможностите и продължена традицията на предшестващата Балетна школа. Създадения концертен състав поема творческите изяви на Балетната школа и на основата на танцовото изкуство дава необходимите знания, навици, танцувална техника, сценично присъствие и възпитание в общочовешки добродетели на деца на възраст от 6 до 18 години.

Балетната школа при БС „Буратино“ е създадена през 1967 г. Основател е Русалия Кирова – известна балерина, балетен педагог, дългогодишен ръководител на балетната трупа при Опера Пловдив, хореограф и основоположник на балетните класове при Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ Пловдив.

От 1986 г., балетната школа носи името Балетно студио „Буратино“ с художествен ръководител и педагог Маша Иванова. В юбилейния концерт на 12 април 2017 г., ще се представят гости от чужбина, приятели и колеги. А БС „Буратино“ ще представи най-новата си премиера „Една представа за щастие“, музика Жорж Бизе – Симфония в до мажор, хореография д-р Бонка Матова и Доц. Д-р Желка Табакова.

В премиерата участват прима балерината Веса Тонова, премиер солиста  Даниел Тичков, солистите Лили Попова, Емел Абдула, Елица Йовчева, Иван Илиев и всички ученици от студиото.

Финалът на концерта ще бъде любопитен!

Програмата, по която се работи е съобразена с всяка възрастова група и е изготвена на основата на Руската балетна школа, известна със своята прецизност, строгост и красота. Годишно, в Балетно студио „Буратино“ се обучават между 80 и 100 деца. В студиото се преподава ритмика и пластика, класически и исторически танци, характерни и модерни танци. Много от учениците на БС “Буратино” стават професионални балетни артисти и днес танцуват по сцените в България и чужбина.

7,204 total views, no views today