Начало Пловдив днес Нови улици, детска градина, зоопарк и планетариум в капиталовата програма

Нови улици, детска градина, зоопарк и планетариум в капиталовата програма

Премахване на паважа на ул. „Петко Д. Петков” в участъка от „Богомил” до църквата „Света Петка” и изграждане на модерна асфалтирана улица с нов водопровод, тротоари, осветление и светофарна уредба на кръстовището с „Капитан Райчо” е предвидено през тази година, обяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при представянето на капиталовата програма в рамките на проекта за Бюджет – 2014 г.

За реконструкцията са заложени 1,350 млн. лв. 1,5 млн. лв. пък  са предвидени за бул. „Македония”, където паважната настилка също ще бъде сменена с асфалт. Предстои финалният етап от реконструкцията на бул. „Никола Вапцаров”, както и южното платно на бул. „Христо Ботев” от автогара „Юг” до Коматевския възел.

900 хил. от бюджета са заложени за изграждането на кръгово между бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” и бул. „Марица-юг”. Това е първият етап от работата ни по идеята за пробив под Водната палата, обясни инж. Тотев. Коя да бъде втората стъпка, ще се реши след като се направи анализ на реалната пътна обстановка след изграждане на новото съоръжение, уточни той.

През годината стартира и първият етап от изграждането на зоологическата градина върху 40 вместо досегашните 9 декара, ще завърши реконструкцията на Природонаучния музей, където ще бъде открит уникален 3D планетариум.

Нови тротоари, ново улично осветление, поне по две нови детски и спортни площадки в район, продължаващият ремонт на моста на бул. „Васил Априлов”, реконструкция на бившия хотел на Ванко 1 също са сред акцентите на капиталовата програма.

Междувременно са предвидени 3 млн. лв. за проектиране на важни обекти, сред които са пътни връзки между Кукленско и Асеновградско шосе, между бул. „Свобода” и „Александър Стамболийски”.  Ще се работи по изготвянето на липсващи досега  подробни устройствени планове в много квартали в града.

Проектирането с визия за бъдещото развитие на Пловдив също е важна част от нашата политика, тъй като при подходящи европейски програми и схеми те могат да се реализират, коментира кметът инж. Иван Тотев.

В капиталовата програма на обща стойност 39 млн. лв. са планирани близо 2,5 млн. лв. за строителството на нова детска градина в район ”Западен”.

Цялата презентация на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев за проекта на Бюджет 2014 може да видите тук: http://www.plovdiv.bg/slider/budget/

5,783 total views, no views today