Начало Пловдив днес Местната Комисия за борба с трафика на хора отчете дейността си и набеляза нови мерки

Местната Комисия за борба с трафика на хора отчете дейността си и набеляза нови мерки

komisia_otchet (1)

Изпълнението на „Програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите“ отчете на свое заседание Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив с председател заместник-кмета по обществен ред Георги Маринов.

През изминалата 2016 година Местната Комисия за борба с трафика на хора в Пловдив незабавно е реагирала на поредица от сигнали, свързани с различен вид експлоатация на хора. Получен е имейл, в който се търси съдействие за осъществяване на проверка, свързана с коректността на фирма, предлагаща работа във Великобритания. Веднага за случая е информирана Националната комисия за борба с трафика на хора и Бюрото по труда – Пловдив, като бързата и навременна реакция помогна за предотвратяване на евентуално попадане в ситуация на трафик.

Друг показателен случай е получена в офиса информация от клиент, ползващ сексуални услуги на момичета от ромски произход. Лицето представя ситуация, при която съпругът на една от сестрите принуждава друг член от семейството да проституира, като системно нанася върху жертвата психически и физически тормоз.  Информирана е Националната комисия за борба с трафика на хора и отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР – Пловдив.

 С неправителствени организации е работено по случаи с български граждани, жертви на трафик в други държави.

Сред отчетените резултати е сътрудничеството между институциите и споделяне на опит в борбата с трафика на хора, както и дейности по разработването на Национална стратегия за борба с трафика на хора.

Важен приоритет в дейността на Комисията е провеждането на информационни кампании и форуми за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, превантивни обучения и образователни лекции сред учениците в редица училища на територията на Община Пловдив.

По време на заседанието бе одобрена и Програма за 2017 г. за противодействие на трафика на хора, съобщи секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова.

6,310 total views, no views today