Събития

Културните събития на Пловдив може да откриете и на най-новия сайт: www.visitplovdiv.com

Белканто: Наследството на Лучано Павароти 01/12/2015

19:30 вторник, 1. дек 2015 Градски Дом на Културата "Борис Христов"/ ул. Гладстон 15, Bg Sound Stage & Luciano Pavarotti Foundation с гордост представят Гласовете на Италия БЕЛКАНТО Наследството на Лучано Павароти Най-красивите гласове на Италия пристигат у нас, за да поднесат звезден празничен дух в навечерието на Коледа с поредица от концерти. В края на годината ще се насладим на 12-те най-талантливи  ученици от Фондацията на Лучано Павароти, завладели аудиторията на Париж, Брюксел,  Амстердам, Ню Йорк с италианския стил означаващ красиво пеене - Белканто. Българската публика за първи път ще чуе и види виртуозния проект на един от най-търсените в света артистични директори - Франко Драгоне. В своите спектакли той смесва музика, пеене, танци, нови технологии и една история, разказана без думи.  Успехите му започват преди 30 години в Лас Вегас, минават през супер спектаклите му на Селин Дион и „Мечтата“ и стигат до „Танцуващата вода“ – шоуто, овладяло водата в неподозиран до сега мащаб. Поредният проект на Франко Драгоне е уникален. Нарича се „Белканто – гласовете на Италия“ и отдава почит на един от най-великите творци – незабравимия Лучано Павароти. Благодарение на този проект приказката за живота и творчеството на най-обичания оперен певец в света продължава да живее. На сцените на шест български града - София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив за времето от 26 ноември до 1 декември  ще оживеят в стил белканто най-популярните арии от опери на Пучини, Верди, Бизе, Моцарт, Росини, Лехар и Андрю Лойд Уебър. Програмата е оцветена и с изпълнения на класически неаполитенски танци и италиански канцонети. В продължение на близо два часа въображението на публиката ще бъде под влиянието не само от 12-те прекрасни гласа, но и на 6 танцьори и 10-членен класически оркестър.  Концертът буквално връща зрителите във времето на Павароти, защото те ще имат възможността да видят и  непоказвани видеокадри от личния му архив. Големият майстор на белкантото е държал изключително много на своите ученици и се е чувствал истински горд и щастлив, че има възможност да преподава и остави наследници, чувствал се е благодарен да сподели опита и любовта си към този красив стил на пеене. Проектът „Белканто – гласовете на Италия“ е изцяло в духа на любимия Лучано Павароти. Той е една истинска топла усмивка на Лучано към публиката, още един поклон на големия майстор на белкантото за нескончаемите аплодисменти на зрителите.  

Коледни и новогодишни празници 01/12/2015 - 31/12/2015

Коледни и новогодишни празници Организатор: Община Пловдив Повече информация скоро!

НАЦИОНАЛЕН БАЛЕТ НА ГРУЗИЯ "СУХИШВИЛИ" - ПЛОВДИВ 29/11/2015

неделя, 29. ное 2015 - 20:00 Международен панаир Пловдив, Панаирна палата 2 Националният балет на Грузия “Сухишвили” идва в България с юбилейното си турне у нас! Националният балет на Грузия “Сухишвили” ще изнесе незабравими 2- ЧАСОВИ юбилейни представления в рамките на националното си турне в България! Над 10 000 концерта на 5-те континента...над 50 милиона посетители...рекордьори на “Ла Скала”...най – доброто шоу на Бродуей! Тези и много други качества характеризират “Сухишвили”. Балтът ще посети България в състав от 70 танцьора и собсвен оркестър! На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюма,  украсени със скъпоценни камъни! Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със САБИ И НОЖОВЕ, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “ЛЕТЯЩИТЕ ГРУЗИНЦИ”! 120 МИНУТИ, които никога няма да забравите, ви очакват на юбилейните концерти на националния балет на Грузия “Сухишвили”! За 70 години формацията изнася над 10 000 концерта на 5 – те континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души. През 1967 година “Сухишвили” поставят рекорд в “Ла Скала”, който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис цели 14 пъти. През 1988 г. танцовата програма на формацията е обявена за най-доброто шоу на Бродуей. “Сухишвили” получават покани за концерти в най-големите и престижни зали и театри в целия свят, като само част от тях са: „Болшой театър“ (Москва), Театър "Ла Скала" (Милано), Роял Албърт Хол” (Лондон), Театър “Зарзуела” (Мадрид), Концертна зала „Плеър” (Париж), „Кенеди Център” (Вашингтон, окръг Колумбия), „Метрополитън Опера“ (Ню Йорк), „Медисън Скуеър Гардън“ (Ню Йорк) и др. Най-големите медии по света не пропускат да отбележат гастролите на великите “Сухишвили”, като възторга им от видяното е толкова голям, че трудно се описва с думи. “По целия свят не може да се намери по-добър танцов ансамбъл" - Вашингтон пост, “Грузинския балет - това не е  танц, това е полет. Буря на сцената!“ – Дейли Мирър, “Сухишвили - няма по-фина и професионална фолклорна танцова трупа в света.“ – Ню Йорк Таймс. 

Дефиле на младото вино в Стария град 27/11/2015 - 29/11/2015

Съветът по туризъм – Пловдив организира фестивала в партньорство с Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Европейски рицарски орден на виното - Консулат България и браншовите организации на винарите-"Дефиле на младото вино”.

"Киномания" в Пловдив 22/11/2015 - 02/12/2015

КИНОМАНИЯ в ПЛОВДИВ 2015 Кинопанорамата ще се проведе в новото арт кино на Пловдив - LUCKY Дом на киното Подробна програма очаквайте скоро!

Спящата красавица 19/11/2015

Градски Дом на Културата "Борис Христов"/ ул. Гладстон 15 четвъртък, 19. ное 2015 от 20:00 Фигуристите от санктпетербургския леден балет са известни в цял свят и като „господарите на спорта в Русия“ заради многобройните им победи на състезания - в състава в различно време са участвали 20 от най-популярните руски състезатели по фигурно пързаляне. А в момента младите артисти се обучават от европейските и олимпийски шампиони по фигурно пързаляне Людмила Белоусова и Олег Протопопов. Спектаклите на балета имат огромен успех навсякъде, където са гостували. Обичани са в САЩ, Канада, Южна Америка, Швеция, Швейцария, Германия, Испания, Гърция, Португалия, Ирландия, Финландия, Сърбия, Румъния, Словения, Турция, Китай, Тайланд, Корея. Световните медии ги определят като неподражаемо шоу - не само балет, а едно невероятно съчетание между театър, танц, костюми и кънки на лед, всичко това вплетено в изключителено, спиращо дъха зрелище.

VIII Национален конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти 18/11/2015 - 21/11/2015

VIII Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, 2015 година – категория Духови инструменти КАТЕГОРИЯ „ДУХОВИ ИНСТРУМЕНТИ” - 2015 Специалност / Инструменти: Флейта и Кларинет Специалност / Инструменти: Валдхорна, Тромбон и Туба  

Държавен балет на лед на Санкт Петербург - "Ромео и Жулиета" 18/11/2015

сряда, 18. ное 2015 от 20:00 Градски Дом на Културата "Борис Христов" - ул. Гладстон 15, Фигуристите от санктпетербургския леден балет са известни в цял свят и като „господарите на спорта в Русия“ заради многобройните им победи на състезания - в състава в различно време са участвали 20 от най-популярните руски състезатели по фигурно пързаляне. А в момента младите артисти се обучават от европейските и олимпийски шампиони по фигурно пързаляне Людмила Белоусова и Олег Протопопов. Спектаклите на балета имат огромен успех навсякъде, където са гостували. Обичани са в САЩ, Канада, Южна Америка, Швеция, Швейцария, Германия, Испания, Гърция, Португалия, Ирландия, Финландия, Сърбия, Румъния, Словения, Турция, Китай, Тайланд, Корея. Световните медии ги определят като неподражаемо шоу - не само балет, а едно невероятно съчетание между театър, танц, костюми и кънки на лед, всичко това вплетено в изключителено, спиращо дъха зрелище.

Международен фестивал на китарата 29/10/2015 - 31/10/2015

Международен фестивал на китарата От 29.10.2015 до 31.10.2015 за десети път град Пловдив ще е домакин на Международния фестивал на китарата, организиран от Община Пловдив и включен в програмата на Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2015. Проявата е едно от значимите международни културни събития. Повече информация очаквайте скоро!

One dance week'2015 - Международен фестивал за съвременен танц 23/10/2015 - 01/11/2015

Всяка година един от най-уютните български градове - Пловдив, става домакин на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Неподражаемата смесица от етноси и култури превръща града в екзотично място, пресечна точка и пространство на взаимодействие на различни влияния в социалната и архитектурната среда. Фестивалът добавя към натрупаните културни и исторически пластове своето остро чувство за съвременност, като създава още едно времево измерение на интензивно преживяване на настоящето през изкуство.   ONE DANCE WEEK започва съществуването си през 2008 г. като първоначално се случва в София под наименованието Sofia Dance Week. Следвайки генералните политики за децентрализация на културния живот, екипът на форума предприема смелата и вдъхновяваща стъпка встрани от центъра, за да подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019, вече станала факт. След седем успешни издания фестивалът съумява да създаде своя публика и да се превърне в марка за сигурно артистично качество. Във времето между 23 октомври и 1 ноември тази година Пловдив отново ще се настрои на вибрацията на тези, които чертаят посоките в света на съвременния танц и пърформанса. На няколкото сцени, разпръснати из града, поредното издание на фестивала на танцови стилове и почерци ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки. Програмата както винаги е структурирана в няколко модули, които обхващат различните аспекти на правенето и възприемането на съвременни мултидисциплинарни и гранични сценични форми: 1/ МЕЖДУНАРОДНАТА СЕЛЕКЦИЯ... Програмира ежегодно едни от най-актуалните и провокативни танцови компании и хореографи от световната танцова сцена, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в света.  2/ ДЕТСКАТА ПРОГРАМА... Стартира като отделен модул през 2012-а. Освен спектакли за деца от различни възрасти, програмата включва и танцови ателиета, които въвеждат и приобщават най-младата публика към жанра съвременен танц. 3/ УЪРКШОПИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И СТУДЕНТИ... В международна среда, които целят развиване на артистичния капацитет на българската сцена. 4/ СЪБИТИЯ НА ОТКРИТО... които създават вълнуващи моменти за фестивалната публика и гостите на града. Подгряващ спектакъл в градска среда е вече запазена марка на фестивала 5/ КИНО ПРОГРАМАТА... Представя серия от документални филми, посветени на световноизвестни артисти, хореографи и спектакли, които срещат публиката със законодателите в съвременния танц и с големите танцови шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра 6/ ЛЕКЦИИ § ДИСКУСИИ и разговори с публиката, които въвеждат зрителите зад кулисите на практиката и теорията на съвременния танц. Всяка година един от най-уютните български градове - Пловдив, става домакин на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Неподражаемата смесица от етноси и култури превръща града в екзотично място, пресечна точка и пространство на взаимодействие на различни влияния в социалната и архитектурната среда. Фестивалът добавя към натрупаните културни и исторически пластове своето остро чувство за съвременност, като създава още едно времево измерение на интензивно преживяване на настоящето през изкуство.   ONE DANCE WEEK започва съществуването си през 2008 г. като първоначално се случва в София под наименованието Sofia Dance Week. Следвайки генералните политики за децентрализация на културния живот, екипът на форума предприема смелата и вдъхновяваща стъпка встрани от центъра, за да подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019, вече станала факт. След седем успешни издания фестивалът съумява да създаде своя публика и да се превърне в марка за сигурно артистично качество. Във времето между 23 октомври и 1 ноември тази година Пловдив отново ще се настрои на вибрацията на тези, които чертаят посоките в света на съвременния танц и пърформанса. На няколкото сцени, разпръснати из града, поредното издание на фестивала на танцови стилове и почерци ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки. Програмата както винаги е структурирана в няколко модули, които обхващат различните аспекти на правенето и възприемането на съвременни мултидисциплинарни и гранични сценични форми: 1/ МЕЖДУНАРОДНАТА СЕЛЕКЦИЯ... Програмира ежегодно едни от най-актуалните и провокативни танцови компании и хореографи от световната танцова сцена, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в света.  2/ ДЕТСКАТА ПРОГРАМА... Стартира като отделен модул през 2012-а. Освен спектакли за деца от различни възрасти, програмата включва и танцови ателиета, които въвеждат и приобщават най-младата публика към жанра съвременен танц. 3/ УЪРКШОПИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И СТУДЕНТИ... В международна среда, които целят развиване на артистичния капацитет на българската сцена. 4/ СЪБИТИЯ НА ОТКРИТО... които създават вълнуващи моменти за фестивалната публика и гостите на града. Подгряващ спектакъл в градска среда е вече запазена марка на фестивала 5/ КИНО ПРОГРАМАТА... Представя серия от документални филми, посветени на световноизвестни артисти, хореографи и спектакли, които срещат публиката със законодателите в съвременния танц и с големите танцови шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра 6/ ЛЕКЦИИ § ДИСКУСИИ и разговори с публиката, които въвеждат зрителите зад кулисите на практиката и теорията на съвременния танц.