Начало Категории Култура ПЛОВДИВ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

ПЛОВДИВ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Print

Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът отбелязва през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло. В програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 са включени дейности и събития също в Южен Централен район на България.

Матера в Южна Италия е побратимата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Двата града взаимодействат активно по общи проекти и инициативи. Матера е носител на титлата заедно с регион Базиликата.

Plovdiv2019_ProgramBook_website-2След четири години подготовка програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ е вече факт, с над 300 проекта и над 600 събития. Те обхванаха не само града, но и целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново.

Всички проекти през 2019 г. – Книга на събитията – една година и повече от 320 проекта #заедно, избрани според апликационната книга чрез отворени покани, са разпределени в хронологичен и тематичен ред в четирите програмни платформи – СЛИВАНЕ, ТРАНСФОРМИРАНЕ, ВЪЗРАЖДАНЕ И РЕЛАКСИРАНЕ.

Смисълът на програмата Европейска столица на културата е именно да предизвика стереотипните нагласи спрямо функциите и характера на изкуството, местата, където то се появява, и хората, които го създават. Насочена е към максимално автентично свързване на културните събития с града, към намирането на път към публиките и най-вече към постигането на състоянието, събрано просто и ясно в мотото „Заедно“.

N Програма НАСЛЕДСТВО продължава активно и подпомага и стимулира развитието на културни проекти през призмата на Европейска столица на културата. Разгледайте проектите и възможности за периода 2020 – 2022 г. ТУК

Пловдив 2019 в цифри и факти

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОЕКТА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА“ през Националния мониторинг.

Пловдив – Европейска столица на културата ще остане в културната история на страната със стотици събития, 600 от които градът успя да представи в рамките на годината на титлата. С над 130 организации и артисти от Европа „Пловдив 2019“ реализира успешно и европейското си измерение. С проекта много повече са пловдивчаните, които се определят като европейци. Това става ясно след серия от изследвания, обединени в мониторинг за проекта, разработен като част задължителните изисквания за всяка столица на културата. Изследванията са направени за периода 2015–2019 и отразяват важни тенденции и изводи, свързани с икономическия ефект, интереса към култура и имиджа на града преди и по време на годината на титлата. Националното значение на проекта се потвърждава от факта, че над 1 милион и 200 хиляди пълнолетните българи от страната са посетили поне едно събитие от програмата. Три пъти (38,6%) е нараснал броят на българите, специално посетили културни събития или обекти в Пловдив, като за сравнение през 2015 г. това са направили само 10.7% от тях. Докладът обобщава също, че всеки, посетил Пловдив, е харчил средно 175 лв. по време на пребиваването си, което за последните две години като приход възлиза на около 400 млн. лева, без включени разходи за билети и транспорт. В програмата, която се разгърна в мащаб през последните две години, концертите, фестивалите, изложбите и  театралните постановки са сред най- посещаваните събития. Проведено проучване сред 3632 участници в културни събития през 2019 г. показва, че над 50% от тях заявяват силна удовлетвореност от съдържанието. От обобщените данни категорично се вижда и широкия социално-демографски профил на посетителите, който обхваща учащи, работещи, пенсионери, неработещи, лица от всички възрасти, от различни етноси и пол. В туризма, като един от ключовите отрасли, се наблюдава устойчиво увеличение на потока българи, посетили града. От 2015 г. техният ръст е от 28% и достига 39% през 2019 г., което прави близо 2 млн. и 200 хил. граждани за 2019 г., сочи анализа. Икономическите ефекти, по данни на НСИ, показват и увеличение на чуждестранните туристи с 27% само за големите места за настаняване, като близо половината от тях са граждани на ЕС. Нощувките бележат устойчив ръст от близо 18%, а с 9% са се увеличили приходите от тях и са достигнали до 29 млн. лева. Броят на регистрираните предприятия в сектор „Култура, спорт и развлечения“ в Пловдив е нараснал със 25%, а броят на заетите – с 16%.


Актуални новини и събития, свързани с инициативата Европейска столица на културата в Пловдив, която продължава своята активност и след годината на титлата може да следите тук.

Един от най-важните фактори за успешното провеждане на инициативата Европейска столица на културата е доброволчeската програма, която дава възможност за включване на гражданите, независимо от техния пол, възраст, опит, социална и етническа принадлежност.

Присъединете се и може да участвате във всяка една стъпка от подготовката и организирането на  културни събития, фестивали и социални проекти. Вижте повече тук.

https://plovdiv2019.eu/bg
https://www.facebook.com/2019plovdiv/
https://twitter.com/Plovdiv2019
https://www.linkedin.com/company/municipal-foundation-plovdiv-2019/
https://www.instagram.com/Plovdiv2019/
https://www.youtube.com/user/Plovdiv2019/videos

22,460 total views, no views today