Начало Пловдив днес Над 300 прегледани за катаракта и глаукома само за седмица в рамките на кампанията „Право на зрение“

Над 300 прегледани за катаракта и глаукома само за седмица в рамките на кампанията „Право на зрение“

pravo_na_zrenie

Над 300 жители на Пловдив и региона на възраст над 55 г. преминаха през безплатен скрининг за катаракта и глаукома само за седмица. Това показват данните на Национална кампания „Право на зрение“, които бяха отчетени днес. Д-р Рада Бояджиева от Община Пловдив приветства инициативата, благодари на медицинските специалисти, участвали в нея и заяви, че кампанията винаги може да разчита на партньорството на Общината.

В Пловдив кампанията се проведе в края на септември т.г. В нея участваха шест лечебни заведения – Клиника по очни болести на УМБАЛ „Св. Георги“, Очна клиника „Луксор“, МБАЛ Пловдив (Окръжна болница), ВМА МБАЛ Пловдив, МБАЛ „Тримонциум“ и МБАЛ „Централ Хоспитал“. В очните отделения на тези болници лекарите преглеждаха безплатно и информираха пациентите за съвременните новости в лечението на двете заболявания. Важно за специалистите бе пациентите да разберат, че при катаракта (перде на окото) зрението може да бъде възстановено, докато глаукомата е коварно заболяване, което протича без симптоми и загубеното зрение не може да се върне.

Пловдив може да бъде пример за цялата страна – само тук болниците обединиха усилия и успяха да се организират да действат синхронно, посочиха организаторите на кампанията.

При 10% от прегледаните е открита недиагностицирана глаукома. Катаракта (перде на окото) има при всеки втори – процентът достига до 50%, дори до 80% при по-възрастните. Кампанията бе насочена към хората над 55 години, защото след тази възраст заболяванията рязко се увеличават.

Изнесените данни подкрепи със статистика д-р Сийка Димчева, директор Дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ Пловдив. Към края на 2015 г. жителите на Област Пловдив на възраст над 55 г. са 227 356 и за тях има потенциален риск да развият двете заболявания. Д-р Димчева посочи, че за 2015 г. в Пловдив за операция на катаракта са хоспитализирани 5574 пациенти, а 1982 са приети с глаукома. Това е близо 70% от всички хоспитализации за очни болести, което още веднъж доказва важността на кампанията, подчерта д-р Димчева.

 „Нашата мисия е да опазваме зрението и винаги участваме в такива кампании. Но е необходима скринингова програма, която да бъде постоянна. Нашият общ апел към РЗИ, респективно МЗ, е създаването на такава програма“, подчерта проф. д-р Нели Сивкова, ръководител Клиника по очни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

 Двете заболявания се подмладяват – категоричен е д-р Димитър Тасков, собственик на Очни клиники „Луксор“. „Преди 30 години, когато започвах моя трудов стаж, оперирахме от катаракта 70-годишни. Сега оперираме все по-млади. Пътят на хирургият  в световен мащаб е намаляване на разрезите. Искахме да информираме всеки пациент точно за тези новости в операцията на катаракта“, посочи той.

 Според д-р Костадин Кацаров, началник Очно отделение в МБАЛ „Тримонциум“, младите хора не се отнасят с нужното внимание към своето здраве. „За прегледите се записаха повече възрастни, а по-младите подцениха кампанията. Разбирам, че работят и нямат време, но за работещия човек зрението е още по-ценно“, каза той. Наблюденията на д-р Кацаров сочат също, че мъжете са по-немарливи към здравето си. Повечето от записалите се за скрининга са жени.

 Интересни наблюдения около диагностицирането на глаукомата сподели д-р Бойко Ангелов от ВМА МБАЛ Пловдив. Оказва се, че глаукома може да протича дори и при ниско вътреочно налягане. „Години наред казваме на нашите пациенти, че високото очно налягане е един от симптомите. Сега констатирахме, че има глаукома и при нормално налягане. Това е много объркващо и за пациентите, и за нас. Налага се при съмнение да правим проследяване 2-3 месеца, докато поставим диагнозата“, разказа той.

Д-р Надежда Крумова, управител на МБАЛ „Централ Хоспитал“ посочи, че цялото очно отделение с удоволствие е участвало в кампанията и ще я подкрепя и занапред.

В края на пресконференцията представителите на лечебните заведения, РЗИ и Община Пловдив получиха благодарствени плакети за участието си и подкрепата на кампанията.

За кампанията:

 Национална кампания „Право на зрение“ се организира от Национална пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на Българско  г. дружество по офталмология. Целта на кампанията е информиране на обществеността за най-често срещаните очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома.

Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55-60-годишна възраст. Симптомите включват замъглено и двойно виждане, размазани образи, намаляване на зрението, затруднено виждане в тъмното, честа смяна на очилата.

Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.

14,993 total views, no views today