Начало Пловдив днес Поздрав на кмета Иван Тотев за Празника на Пловдив и Деня на Съединението

Поздрав на кмета Иван Тотев за Празника на Пловдив и Деня на Съединението

snimka_ivan__totev

Уважаеми госпожи и господа,

Скъпи съграждани,

Ние, пловдивчани, се гордеем с решаващото  присъствие на нашия град в националната ни история. В най-тежките времена за българския народ Пловдив е заставал начело във възродителните и обединителни процеси. А паметните събития от 6 септември 1885 година, довели до Съединението на Княжество България с Източна Румелия, слагат голямото начало на новата българска държава. Няма страница от нашата история след 1885 година, в която опитът, поуките и най-вече самочувствието от Съединението да не присъстват.

Съхранили спомена за героите и онези славни дни,  ние, съвременните жители, се гордеем с осемте хилядолетия история на своя град, с нашия утвърден през вековете модел на толерантно съществуване на различни етноси и религии, с културното си наследство, с икономическия подем и признанието да бъдем първата за България Европейска столица на културата през 2019 година.

Днес, 132 години след историческия акт на Съединението, Пловдив гледа уверено напред. Градът ни отново е символ на промяната и развитието. Успехите са навсякъде и

ЗАЕДНО уверено вървим към 2019-та година, когато Пловдив ще представи България и България ще се представи чрез Пловдив.

В Деня на Съединението и Празника на Пловдив отправям към Вас искрените си пожелания за здраве,  благополучие и  просперитет.

Честит празник!

 

инж. Иван Тотев

Кмет на Пловдив                                                                                                                        06.09.2017 г.            

2,628 total views, 4 views today