Начало Пловдив днес Президентът на FIJET: Пловдив е отговорен град. Такива трябва да бъдат всички градове по света

Президентът на FIJET: Пловдив е отговорен град. Такива трябва да бъдат всички градове по света

1Ден преди връчването на наградата „Златна ябълка“, членовете на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET се срещнаха с Кмета Иван Тотев

От 7 до 11 септември, Пловдив е домакин на едно от най-престижните международни събития, свързани с туризма – Годишните награди на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET.  Наградата „Златната ябълка“, която е своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия, ще бъде връчена на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев на официална церемония на 9 септември в 20 часа на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина.

Призът „Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес. Членовете на Световната организация са номинирали Пловдив заради изключително разнообразния културен живот на града, амбициозните проекти, свързани с археологията и развитието на творческите индустрии, както и по повод спечелването на титлата „Европейска столица на културата за 2019“. По-рано тази година, „Златната ябълка“ бе връчена и на град Москва.

Днес,  членовете на FIJET – журналисти от Франция, Великобритания, Румъния, Испания, Италия, Хърватска, Турция, Египет, Мароко, Ливан, Тунис и България, които ще пишат за Пловдив и ще публикуват своите статии по света, водени от своя Президент г-н Тиджани Хаддат, който е и бивш министър на туризма на Тунис, проведоха среща с Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев в Залата на община Пловдив.  В срещата участваха и заместник –кметът по култура и туризъм на Пловдив Амелия Гешева и Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ, председател на Комисията за международната журналистическа награда „Златна ябълка“ към ФИЖЕТ.

Кметът Иван Тотев благодари на представителите на Световната организация за това, постигнатото в  Пловдив през последните години е оценено високо и градът ще получи тази толкова престижна награда.  Той запозна гостите с големите градски проекти и  усилията, които полага общинската администрация за развитието на града във всички обществени сфери, включително за разкриването и съхраняването на културно-историческото наследство.

„Пловдив е динамичен, бързоразвиващ се град. Избран за европейска столица на културата за 2019, той е и индустриалната столица на България. За нас, общинската администрация, голямо предизвикателство на първо място са очакванията и желанията на пловдивчани. Те пътуват активно по света и когато се върнат, искат да видят и тук същото, което са видели навън. Искат го с бързи темпове. Затова ние сме идентифицирали проблемите и приоритетите. Идентифицирали сме и местата, от които можем да получим финансиране и сме започнали усилена работа. Трансформирахме цели градски зони, като квартала на творческите индустрии Капана. Инвестирахме и продължаваме да инвестираме ежегодно стотици хиляди лева за разкриването, експонирането и съхраняването на културно-историческо наследство. Голямата базилика, която днес посетихте е пример за  нашата дългосрочна визия за града. Понякога това е свързано с взимането на тежки политически решения. За този проект се наложи да прекъснем градска артерия, да затворим път. Но това е обект, който надхвърля мащабите на Пловдив и на страната. Това е световно наследство, което ще впишем в ЮНЕСКО. Сигурни сме, че след 5 години това ще бъде оценено високо и по достойнство. Решенията, които сме взимали през последните 5 години са били правилни и фактът, че вие сте тук е доказателство. Това ни окуражава да продължим да променяме града, защото културно –историческото наследство води и до промяна в качеството на живот. Отличието „Златна ябълка“ ни кара да продължим в същия дух и със същия хъс“ , каза инж.Иван Тотев в обръщението си към гостите.

Президентът на  FIJET г-н Тиджани Хаддат на свой ред подчерта, че делегацията е много впечатлена от Пловдив. „Това, което видяхме на Голямата базилика преди срещата е доказателство, че Пловдив е отговорен град. Такива трябва да бъдат всички градове по света, защото културно-историческото наследство не принадлежи само на града и на страната, то е световно богатство, важно и ценно за хората по целия свят.“

До края на срещата, която премина в изключително приятелска атмосфера, гостите зададоха многобройни въпроси към Кмета, свързани с бизнес климата в града, ръста на чуждестранните инвестиции, инвестициите в сферата на образованието, развитието на туристическия сектор, бумът на IT и аутсорсинг индустрията в града и други.

Програмата на делегацията включва посещение на къщите в Стария град, Римския стадион, Античния театър, Главната улица,  Форума и Одеона,  Националните есенни изложби и музеите в града, както и на най-новите обекти от културно-историческото наследство– Малката базилика, Епископската базилика и къща Клианти. Предвидена е разходка в квартала на творческите индустрии „Капана“ и посещение на спектакъл на Античния театър. През четирите дни, журналистите и писателите ще се запознаят и с част от регионалния туристически продукт на „Регион Пловдив“.

 

8,538 total views, no views today