Начало Събития Дипломантите от випуск ’2016 на НХГ“Цанко Лавренов“ с впечатляваща изложба в Дома на културата „Борис Христов“

Дипломантите от випуск ’2016 на НХГ“Цанко Лавренов“ с впечатляваща изложба в Дома на културата „Борис Христов“

P1010268С откриване на изключително впечатляваща изложба и връчване на стипендии започна церемонията по повод успешното дипломиране на випуск ’2016 на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив.

Абитуриентите от специалностите живопис, стенопис, иконопис и рекламна графика, заедно със своите преподаватели препълниха фоайето на втория етаж на Дома на културата „Борис Христов“, където са експонирани техните дипломни работи.

Гости на тържеството, на което дванадесетокласниците получиха своите зрелостни свидетелства бяха заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева и Митко Тодоров директор  на Националния дарителски фонд „13 века България“.

„Мили момичета и момчета, правили сме заедно много изложби в Стария град, виждала съм и знам какво можете. Сега сте още по-добри. Много се вълнувам. Пожелавам ви да сте здрави и никога да не губите ентусиазма и вдъхновението си. Да не забравяте да мечтаете и да не се отказвате от мечтите си. Никак не е лесно човек да постигне онова, за което е мечтал. Но от него зависи какъв път ще избере.. Не забравяйте да бъдете добри хора, да си поставяте големи цели и да не се страхувате от предизвикателствата. Дайте воля на въображението си и не се отказвайте от младостта и от мечтите на младостта. Когато от пиедестала на годините се върнете към времето, когато сте били на 18 -19 години и видите, че сте постигнали тези мечти, ще си кажете: Успях, защото не предадох себе си! Пожелавам ви никога да не предавате себе си“, каза в приветствието си заместник-кметът Амелия Гешева.

Четирима от завършилите ученици получиха стипендия от г-жа Мария Стайкова от Австралия, на името на нейния баща Анастас Стайков за отлично представяне през целия период на обучение в Националната гимназия. Стипендиите, които се дават вече 27 години, по една във всяка от 4-те специалности, бяха връчени от Митко Тодоров – директор  на Националния дарителски фонд „13 века България“.

Връчени бяха и грамотите на спечелилите първа, втора и трета награда на тазгодишния Национален младежки конкурс за изящни и приложни изкуства на Министерството на културата, където традиционно пловдивската художествена гимназия печели повечето от наградите. Тази година стипендията, която традиционно предоставя известния арх. Георги Савов, също възпитаник на гимназията, беше разделена между двама ученици.

Изложбата с дипломните работи на талантливите млади художници може да бъде разгледана в Дома на културата „Борис Христов“ до 23 юли.

9,421 total views, no views today