Начало Събития Днес се открива фестивалът „Златният ритон“

Днес се открива фестивалът „Златният ритон“

ZR_poster1От 30 ноември до 5 декември 2015 г. в Пловдив ще се проведе 22-ят Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”. Прожекциите са в ЛЪКИ Дом на киното (Дом на науката и техниката, ул.Гладстон“) и клуб „Петното. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН.

Организатор на Фестивала “Златен Ритон” е ИА “Национален филмов център”, а съорганизатори – Министерството на културата, Община Пловдив и други професионални организации и институции.

Той включва две конкурсни програми – за документално и анимационно кино,в които се състезават 38 филма, ретроспективни програми, както и 18 филма в допълнителната информационна програма.

Събитието стартира довечера от 19:00 часа в Лъки Дом на киното с филма „Усмивките на българските комедии”, който прави поклон към любимите ленти на поколения българи. Това е последният филм на проф. Иван Георгиев-Гец, който ни напусна наскоро, филмът е завършен от Радослав Илиев.

Състезателната програма на Фестивала се оценява от петчленно жури в състав:

  • • доц. д-р ИВO ДРАГАНОВ – Председател, преподавател в НБУ, департамент „Телекомуникации” и в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” бизнеспланиране и управление на електронни медии; телевизионна драматургия; телевизионно програмиране; връзки с обществеността.
  • • ИВАН ТОНЕВ – завършил операторско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” (1989). През 1999 г. създава собствена продуцентска компания „АРС Диджитал” студио. От 2005 г. работи като продуцент. Председател е на Асоциацията на българските оператори от 2006 г., а в периода 2008–2015 е вицепрезидент на Европейската федерация на операторите (IMAGO). Член на Националния съвет за кино от 2012 г.
  • • АНДРЕЙ ПАУНОВ – кино- и телевизионен режисьор
  • • СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА – е критик и куратор от Пловдив, България. От 2014 г. работи в Пловдив като част от екипа, развиващ културната стратегия на Община Пловдив 2014–2024. От 2015 г. е артистичен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, която работи по реализацията на програмата за Европейска столица на културата 2019.
  • • СИМЕОН СОКЕРОВ – завършил  Художествената гимназия в София. Защитава магистърска степен по анимационна режисура в НАТФИЗ (2009). След това изучава филмова и телевизионна режисура в същата Академия. Работи като режисьор на реклами и късометражни филми и завежда отдел по анимация и визуални ефекти във водещо рекламно студио.

Журито на Фестивала присъжда следните официални награди:

1. Награда “Златен ритон” за най-добър документален филм;

2. Награда “Златен ритон” за най-добър анимационен филм;

3. Специална награда на журито;

4. Награда за режисьор на документален филм;

5. Награда за художник-постановчик на анимационен филм;

6. Награда за дебют;

7. Награда на Община Пловдив – произведение на изкуството;

8. до 2 почетни грамоти в двете главни категории

9. Секция “Критика” към СБФД присъжда награда на критиката.

Повече информация за фестивала „Златен ритон“ и подробна програма можете да намерите на интернет страницата: http://www.zlatenriton.bg


7,014 total views, no views today